Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Narodni muzej u Leskovcu obeležio 69 godina rada i postojanja

rssBookmark and Share

Leskovac 12.05.2017. Južna Srbija Info

Dan leskovačkog muzeja obeležen je svečanom sednicom Upravnog obora, u prisustvu brojnih zvanica, među kojima: Sanja Grujičić Cupać, savetnik muzejske delatnosti u Ministartsvu kulture i informisanja, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, episkop vranjski Pahomije, istoriričari dr Ivan Becić i dr Dejan Antić, leskovački književnik Saša Stojanović.

Narodni muzej u Leskovcu obeležio 69 godina rada i postojanja

„Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da je ova ustanova ostvarila niz zapaženih aktivnosti, koje služe na ponos muzeju, ali i gradu Leskovcu. U prilog tome naročito svedoči činjenica da je Narodni muzej u Leskovcu proglašen za najbolji u Srbiji. Reč je o priznanju „Mihajlo Valtrović“, koje dodeljuje Muzejsko društvo Srbije. Ova prestižna nagrada dodeljuje se za izuzetne rezultate postignute tokom prethodne godine za poseban doprinos unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, a na stručnom polju za očuvanje, tumačenje i prezentaciju kulturnih dobara“, kazao je gradonačelnik Cvetanović, podsećajući da je pre dve godine, a prvi put od 1974, promenjena stalna muzejska postavka.

 Vršilac dužnost direktora ovog muzeja Mira Ninošević govorila je o aktivnostima u poslednjih godinu dana i o budućim planovima. Između ostalog, navela je 12 tematskih i likovnih izložbi koje su svojim kvalitetom privukle veliki broj posetilaca, o gostovanjima sa kapitalnom izložbom „Jug Srbije u velikom ratu 1915-1918“, o izdavačkoj delatnosti, potencirajući najnoviji broj Leskovačkog zbornika, o naučno istraživačkim radovima uz podršku domaćih i stranih institcija, o brojnim manifestacijama….

„Narodni muzej u Leskovcu je u poslednje vreme postao nezaobilazna destinacija domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti istorije, areheologije i turizma. Pored studijskih poseta profesora iz Kembridža i Oksforda, ali i zainteresovanosti austrijskih i nemačkih areheologa za saradnju u istraživanju praistorije našeg kraja, muzej u Leskovcu su krajem aprila posetili i studenti turizmologije sa Geografskog fakulteta u Beogradu, kao i profesori Pontifikalnog instituta za hrišćansku areheologiju Vatikana“, navela je Ninoševićeva, posebno apostrofirajući početak priprema ulaska arheološkog lokaliteta Caričin grad kod Lebana, o kome se stara muzej, na listu UNESKO.

Na svečanoj sednici skupštine promovisana je i 56. sveska Leskovačkog zbornika o čijem sadržaju je govorio Becić, kao i Zbornik radova „Jug Srbije u velikom ratu“, o kome je govorio episkop Pahomije.

Cvetanović i Ninoševićeva su govorili i o predstojećoj proslavi 500 godina od manastira svetog Jovana Krstitelja kod Jašunje, u organizaciji grada i uz pomoć muzeja.


#   Leskovac   studenti   Saša Stojanović   UNESKO   Mira Ninošević   jug Srbije   Caričin grad   Narodni muzej Leskovac
@UNESCO @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima