Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Loš put na Vidojevici iako postoji šansa za razvoj seoskog turizma

rssBookmark and Share

Prokuplje 06.05.2019. RTS, Južna Srbija Info

Zbog lošeg puta, planinu Vidojevicu zaobilaze i turisti, i investitori. Tu je izgrađena Astronomska opservatorija, postoji i odmaralište, što uvećava šanse za razvoj seoskog i izletničkog turizma nadomak Prokuplja.

Foto: RTS
Foto: RTS

Udaljeno 18 kilometara od Prokuplja naselje Beli Kamen idealno je mesto za odmor. Pored izletničkog, ovde postoje i dobri uslovi za razvoj seoskog turizma. Meštani se bave proizvodnjom meda i branjem lekovitog bilja.

"Ima dosta nas, ali nemam uslove za život. Nemamo saobraćaj, nemamo prodavnicu što je neophodno nama bar", kaže Dobrila Savić iz Belog Kamena.

"Prevoz je katastrofa i to je onaj najgori deo, da stari ljudi niti mogu da odu kod lekara, niti mogu da odu da kupe da pazare da plate", žali se Ljubiša Savić iz Belog Kamena.

Mnogi su se u potrazi za poslom odavde odselili u velike gradove pa sada dolaze uglavnom radi odmora.

"Interesantna stvar je da ja gore u Ljubljani stalno imam pritisak. Visok pritisak. A ovde uvek na nivou, 130 sa 60, 70, što ne mogu da verujem", navodi Branislav Anđelković.

Kažu da je ovde nebo najprozračnije, pa je zato izgrađena astronomska stanica u kojoj je smešten najveći teleskop na Balkanu.

Postoji i odmaralište kapaciteta 60 ležajeva.

"Plan nam je da rekreativne nastave, da nastave u prirodi, školsku decu usmerimo na taj prostor gore", navodi Milan Aranđelović, načelnik Topličkog okruga

Problem predstavlja loš put zbog čega se turisti retko odlučuju da dođu a investitori odustaju od ulaganja. U Preduzeće za puteve kažu da etapno rade ovu deonicu i očekuju da će do kraja sezone put od Prokuplja do Belog Kamena kompletno biti završen.

Komentara: 0


#   Prokuplje   saobraćaj   Vidojevica   lekovito bilje   infrastruktura   Opservatorija   seoski turizam   Milan Aranđelović
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima