Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Skupo: Građani mogu da provere stanje stabla u svom dvorištu za 3.900 dinara - provere u međublokovskom prostoru plaća Grad

rssBookmark and Share

Niš 11.04.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Građani Niša sada imaju mogućnost da angažuju Javno komunalno preduzeće "Mediana" za proveru stanja drveća u svojim dvorištima uz pomoć rezistografa, što je nova usluga koja je nedavno uvedena.

Foto: Južna Srbija Info ilustracija
Foto: Južna Srbija Info ilustracija

Ovaj uređaj, koji precizno meri gustinu debla i pokazuje stanje drveća, nabavljen je od strane niškog komunalnog preduzeća prošle godine.

Cena usluge provere stanja stabla, koja je utvrđena na poslednjoj sednici Veća grada Niša, iznosi 3.900 dinara po stablu. Direktor "Mediane", Ivan Mihajlović, naglasio je da će se provera kvaliteta stabla vršiti na zahtev građana, posebno u situacijama kada vizuelno nije moguće pouzdano utvrditi da li je stablo sklono padu.

"Kada se radi o drveću u međublokovskom prostoru i proveri stanja, taj trošak snosi Grad", dodaje Mihajlović.

Građani kažu da im se više isplati da samostalno uklone nezdravo stablo koje su zasadili u svom dvorištu, nego da plaćaju za "merenje" od strane Javnog komunalnog preduzeća "Mediana". Građani iznose argument da je cena usluge ima neprihvatljivo visok nivo.

Gradski većnik Miroslav Đokić istakao je da ova nova usluga pruža građanima mogućnost da zatraže od "Mediane" proveru stanja stabala, što doprinosi bezbednosti i očuvanju zelenih površina u gradu. Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, podsetila je građane da je u proteklom periodu zasađeno mnogo više drveća nego što je posečeno, ističući važnost očuvanja i brige o zelenim površinama.

Ivan Mihajlović je takođe naveo da su radnici "Mediane" u protekle četiri godine u gradu posekli 290 stabala, dok su istovremeno posadili 6.000 novih. Ova inicijativa ima za cilj da unapredi bezbednost i estetiku javnih prostora u gradu Nišu, kao i da omogući građanima da održavaju bezbednost svojih dvorišta.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Mediana JKP   drveće   stablo   Ivan Mihajlović
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima