Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Druženje i pokloni za najmlađe u Svetosavskom parku na današnji praznik

rssBookmark and Share

Niš 16.04.2022. Južna Srbija Info

Gradska opština Medijana je, u saradnji sa Hramom cara Konstantina i carice Jelene i Odredom izviđača “Vožd Karađorđe” simboličnom podelom venčića, zvončića i prigodnih poklona najmlađima, tradicionalno obeležila pravoslavni praznik, Lazarevu subotu.

Druženje i pokloni za najmlađe u Svetosavskom parku na današnji praznik

Podelom prigodnih poklona i druženjem sa najmlađima na ovaj dan, najveća niška opština ovaj dečiji praznik želi da učini što lepšim i veselijim, a sve u cilju očuvanja tradicije srpske istorije i kulture koju godinama neguje održavanjem različitih manifestacija.

Povodom praznika, koji je u narodu poznat i kao Vrbica, Gradska opština Medijana je, svojim najmlađim sugrađanima, podelila 200 venčića, zvončića i knjige sa Medijana festivala dečijeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu. 
Inače, Lazareva subota ili Subota Sv. pravednog Lazara, uoči Cveti, posvećena je vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos posle četvorodnevnog prebivanja u grobu vaskrsao iz mrtvih. 

Hrišćanski praznik Lazareva subota praznuje se kao poseban, vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica. Ovog dana, bere se olistalo pruće od vrbe preko koga se prenosi snaga zelenila na decu i odrasle.

U ovom običaju sačuvani su ostaci verovanja u kojima vrba zbog svog bujnog rasta ima veliki značaj u narodnom životu. Lazareva subota, odn. Vrbica, dan je dečje radosti.

 

Komentara: 0


#   Niš   Medijana gradska opština   park Svetog Save   Hram cara Konstantina i carice Jelene   Vrbica   OI Vožd Karađorđe
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima