Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SPC odbija odluke Veseljenske - Carigradske partrijaršije u vezi Ukrajine

rssBookmark and Share

Makedonija 13.11.2018. Mondo/Fonet

Srpska pravoslavna crkva ne prihvata odluke Vaseljenske patrijaršije koje se odnose na dobijanje autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, niti skidanja anateme sa dvojice tamošnjih episkopa.

SPC odbija odluke Veseljenske - Carigradske partrijaršije u vezi Ukrajine

"Kanonski neutemeljena odluka Carigradske patrijaršije da rehabilituje i prizna za episkope dvojicu vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom, za Srpsku pravoslavnu crkvu je neobavezujuća", saopšteno je posle zasedanja Svetog Arhijerejskog sabora SPC.

Veseljenska, odnosno Carigradska patrijaršija nedavno je odlučila da ukine dozvolu Ruskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Moskovskoj patrijaršiji da upravlja pravoslavnima i u Ukrajini.

U saopštenju, koje potpisao portparol SPC episkop bački Irinej, se navodi da je Filaret Denisenko svojevremeno kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, a Makarije Maletič je lišen apostolskog prejemstva kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih.

Zbog toga Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sledbenike za pravoslavne episkope i klirike i ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama.

Zanimljiva je istorijska činjenica da je SPC svoju autokefalnost doblia od iste te Carigradske patrijaršije, pod takođe kanonski sumnjivim okolnostima i uz veliki otpor tadašnje Ohridske arhiepiskopije.

Sabor je predložio Carigradskoj patrijaršiji, i svim ostalim pomesnim autokefalnim pravoslavnim crkvama, da se pitanje autokefalije i pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru, kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo pravoslavne crkve i ubuduće izbegla iskušenja, kao što je ovo kroz koje sada prolazi sveto pravoslavlje.

Uz ukidanje te dozvole i pokretanje procesa davanja autokefalosti (zapravo nezavisnosti od RPC) Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, Veseljenska je skinula anateme sa pomenutih episkopa na čelu dve od tri pravoslavne crkve u Ukrajini.

Ovakvu odluku o autokefalnosti Ukrajinaca, zbog straha od slične prakse i u slučaju Makedonske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve (kanonski nepriznatih), SPC je odmah odbacila već u najavi.

Komentara: 0


#   SPC   hrišćanstvo   Crna Gora   Istanbul   Makedonija   Episkop bački Irinej   Ukrajina   Patrijaršija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima