Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počeo festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću", Šekspirov "Magbet" izazavao emocije kod niške publike

rssBookmark and Share

05.09.2023. Južna Srbija Info

U Narodnom pozorištu u Nišu počeo je četvrti festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“. Festival je otvorio državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović. Publiku i učesnike festivala pozdravio je i Spasoje Ž. Milovanović, direktor festivala i upravnik Narodnog pozorišta Niš.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

„Teatar na raskršću“ okuplja pozorišta sa balkanskog prostora što ga čini drugačijim i jedinstvenim. Ove godine pored pozorišta iz Srbije na Festivalu učestvuju i pozorišta iz Hrvatske, BiH-Republike Srpske, Crne Gore i Slovenije.

Milovanović je istakao da je čast da Narodno pozorište u Nišu može u okviru ovog Festivala da ugosti čitav niz pozorišnih stvaralaca, čitav niz velikih pozorišnih imena i da se niška i publika iz čitavog regiona upozna sa velikim pozorišnim predstavama.

Dodao je da „Teatar na raskršću“ od ove godine ima status manifestacije u oblasti kulture od značaja za Grad Niš što znači da je zaživeo jer je dobio institucionalnu sigurnost..

Izvođenje Šeksipirovog "Magbeta", anasmbl Narodnog pozorišta iz Beograda sa glavnim glumcima Nebojšom Dugalićem i Natašom Ninković, u režiji Jagoša Markovića, iazavao je duboke emocije kod niške publike.

Nakon poredstave, održan je "okrugli sto" na kome su pored glumaca, učestvovali pozorišni kritičari i novinari. Tema razgovra koju je Šekspir pre toliko vekova obradio i danas je aktuelna, ljubav, strast, "glad" za vlašću i koji je to momenat kada ljudsko biće u svom naprettku pod uticajem dobrih ili loših sila, ume da stane, i da li uopšte može da stane i napravi pravi izbor.

Pored „Magbeta“, ljubitelje pozorišta očekuju i predstave „Škrtac“, „Noćna frajla“, „Pokojnik“, „Lepa Vida“, „Gospođica“ i na kraju Dekameron, koji će biti odigran u čast nagrađenih.


#   Narodno pozorište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima