Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kvalifikacije za EURO 2024

Bookmark and Share

23.03.2023.

Svi oni koji prate klupuski fudbal iz nedelje u nedelju imaće šansu da predahnu krajem marta jer će tada biti odigrane prve utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje je na programu sledeće godine u Nemačkoj.

Kvalifikacije za EURO 2024

Što se učesnika kvalifikacija tiče, u njima neće reprezentacije domaćina, Nemačke, ali ni reprezentacije Rusije koja nije dobila dozvolu da učestvuje zbog dobro poznatih događanja oko rata u Ukrajini.

 

Format

Sistem kvalifikacija je takav da postoji deset grupa, i to sedam grupa po pet timova, i tri grupe po šest timova. Najbolje reprezentacije iz svake grupe će obezbediti učešće na Evropskom prvenstvu, a isto to će učiniti i najbolje drugoplasirane selekcije. Ostala tri tima će doći iz dodatnog baraža u kojem će učestvovati 12 reprezentacija, i to na osnovu plasmana u Ligi Nacija.

 

Grupe A, B i C

U Grupi A nalaze se reprezentacije Španije, Škotske, Norveške, Gruzije i Kipra. Na prvi pogled Španci bi trebalo da budu sigurni u prolaz, ali iz prikrajka svakako vrebaju reprezentacije Škotske i Norveške koje će se u najmanju ruku boriti za drugo mesto. Što se tiče prvog ciklusa utakmica, u njima će se najpre 25. marta sastati Škotska i Kipar i Španija i Norveška. Tri dana kasnije, 28. marta snage će odmeriti Gruzija i Norveška dok će Škotska biti domaćin Španiji.

U grupi B apsolutni favoriti za prolazak na Evropsko prvenstvu su reprezentacije Francuske i Holandije. Sa njima u grupi su još reprezentacije Republike Irske, Grčke i Gibraltara. Kada govorimo o prvom kolu u ovoj grupi, u njemu će se 24. marta sastati Francuska i Holandija u prvom velikom derbiju kao i Gibraltar i Grčka. U drugom kolu, 27. marta snage će odmeriti reprezentacije Holandije i Gibraltara kao i Republike Irske i Francuske.

Italija i Engleska predvode reprezentacije u grupi C koja će definitivno biti jedna od najjačih. Pored njih tu su još i reprezentacije Ukrajine i Severne Makedonije koje će sigurno tražiti svoju šansu za potencijalno iznenađenje, a tu je i reprezentacija Malte. U prvom kolu 23. marta odmah ćemo imati prilike da gledamo duel dve reprezentacije iz samog evropskog vrha jer će tada reprezentacija Italije ugostiti Englesku, i to će biti dobra prilika i za sve ljubitelje sportskog klađenja da oprobaju svoje šanse na ovom dvoboju. U drugoj utakmici prvog kola sastaće se reprezentacije Severne Makedonije i Malte. U drugom kolu, tri dana kasnije igraće Engleska protiv Ukrajine i Malta protiv Italije.

 

Grupe D, E, F

U grup D nalaze se ekipe Hrvatske, Velsa, Jermenije, Turske i Letonije. Čini se da će Turci i Velšani pokušati da se izbore za drugo mesto dok oko prvog ne bi trebalo da bude dileme jer se čini da je Hrvatska i dalje prejaka reprezentacija za oba ova rivala. No, utakmice prvog kola će potvrditi ili opovrgnuti ovu tvrdnju. One su na programu 25. marta, i u njima će se sastati Jermenija i Turska odnosno Hrvatska i Vels. 28. marta megdan će odmeriti Turska i Hrvatska i Vels i Letonija.

U grupi E se nalaze reprezentacije Poljske, Češke, Albanije, Farskih ostrva i Moldavije. Na prvi pogled, čini se da Poljaci i Česi neće imati težak zadatak, i da će se bez problema plasirati na Evropsko prvenstvo. U prvom kolu, 24. marta baš će Češka i Poljska odmeriti snage dok će se u drugom meču sastati Moldavija i Farska ostrva. U drugom kolu, samo tri dana kasnije Moldavija će dočekati Češku, a Poljska će biti domaćin Albaniji.

U grupi F takmičiće se reprezentacije Belgije, Austrije, Švedske, Azerbejdžana i Estonije. U prvim utakmicama će se sastati selekcije Austrije i Azerbejdžana i to 24. marta, a istog dana će igrati i Švedska i Belgija. U drugom kolu se 27. marta sastaju Austrija i Estonija, a u drugom meču će igrati Švedska i Azerbejdžan.

 

Grupe G i H

U grupi G takmičiće se reprezentacija Srbija, a za rivale će imati reprezentacije Mađarske, Crne Gore, Bugarske i Litvanije. Šanse naše reprezentaicije u ovoj grupi su prilično dobre, i sve osim plasmana na Evropsko prvenstvo bi bilo veliko iznenađenje. Svi se nadaju da dešavanja oko izbora predsednika Fudbalskog saveza Srbije neće uticati na igru reprezentacije, i da će izabranici Dragana Stojkovića Piksija moći da se kompletno i u potpunosti usredsrede samo na fudbalsku, a i na neku slot igru gde će se uzdati samo u sreću i pomoć više sile. To ćemo vrlo brzo moći da vidimo jer se reprezentacija Srbije 24. marta sastaje protiv reprezentacije Litvanije, a u istom kolu će snage odmeriti i Bugarska i Crna Gora. Tri dana kasnije će reprezentacija Crne Gore biti domaćin Srbiji dok će Mađarska igrati protiv Bugarske.

U grupi H igraće reprezentacije Danske, Finske, Slovenije, Kazahstana, Severne Irske i San Marina. Ovo će možda biti i najujednačenija grupa što se tiče potencijalnih šansi za prolazak u narednu rundu jer tri do četiri reprezentacije sigurno mogu da pretenduju na to. No, već se posle prva dva kola videti koja će se od njih izdvojiti na čelu tabele. U prvom kolu će se 23. marta sastati Kazahstan i Slovenija, Danska i Finska, te San Marino i Severna Irska. U drugom kolu će igrati Kazahstan i Danska, Slovenija i San Marino i Severna Irska i Finska, a ovo kolo će biti odigrano 26. marta

 

Grupe I i J

Grupu I čine reprezentacije Švajcarske, Izraela, Rumunije, Kosova, Belorusije i Andore. Ovde su favoriti Švajcarska i Rumunija, ali bi se i Izrael mogao eventualno umešati u borbu za drugo mesto. U prvom kolu će se 25. marta sastati Belorusija i Švajcarska, Izrael i Kosovo, te Andora i Rumunija. U drugom kolu, 28. marta parovi su Kosovo i Andora, Rumunija i Belorusija i Švajcarska i Izrael.

U grupi J nalaze se reprezentacije Portugala, Bosne i Hercegovine, Islanda, Luksemburga, Slovačke i Lihtenštajna. Čini se da će ovo biti dobra prilika za naše zapadne susede da se domognu Evropskog prvenstva jer su sigurno bolji od Lihtenštajna, Luksemburga i Slovačke dok će se sa Islandom voditi borba za drugo mesto. U prvom kolu 23. marta Bosna i Hercegovina će se sastati baš sa Islandom što će biti poslastica za klađenje uživo, Portugal će igrati protiv Lihtenštajna, a Slovačka protiv Luksemburga. U drugom kolu, 26. marta igraće Lihtenštajn i Island, Luksemburg i Portugal, a Slovačka će dočekati reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

 


#   Srbija   fudbal
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima