Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Deo albanskih odbornika formirao Asocijaciju albanskih opština

rssBookmark and Share

Bujanovac 12.09.2015. Tanjug, Južna Srbija Info

Predstavnici pet političkih stranaka Albanaca koje deluju na području Preševa, Bujanovca i Medveđe danas su, na zajedničkoj sednici odbornika, formirali asocijaciju tri opštine, a cilj je da Albanci na jugu Srbije dobiju ista prava kao što imaju Srbi u ZSO na Kosovu i Metohiji.

Tanjug
Tanjug

Sednici u zgradi Skupštine opštine Preševo, međutim, nisu prisustvovali odbornici iz Medveđe, u kojoj se sutra održavaju lokalni izbori, a predsednik je Nacionalnog saveta Albanaca Jonus Musliu uveren je da će se i oni uskoro saglasiti s tom odlukom.

"Ne želim to da komentarišem... I oni će se saglasiti uskoro sa nama jer niko od njih ne živi bolje od nas", rekao je Musliu.

Sednici na kojoj je doneta odluka o formiranju asocijaciji albanskih opština nisu prisustvovali ni odbornici dve političke partije Albanaca iz opština na jugu Srbije, dok je odluka doneta većinom glasova prisutnih 68 odbornika.

Odluku su podržali Pokret za demokratski progres Jonusa Musliua, Grupa građana koja ima odbornike, a koju predvodi Ramzi Ljatifi, Demokratska partija čiji je lider Nagip Arifi, Demokratska partija Albanaca koju predvodi Ragmi Mustafa i Demokratska unija doline na čijem je čelu Skender Bestani, a na sednici se nisu pojavili odbornici Demokratske unije Albanaca Rami Zulfijua i Pokreta za demokratsko delovanje Rize Haljimija.

Odbornici stranaka koje predvode lokalni albanski političari došli su oko 11 sati na sednicu, koja je počela pola sata kasnije.

Musliu je novinarima nakon sednice rekao da je cilj asocijacije da Albancima obezbedi prava koja su predviđena za Srbe u Zajednici srpskih opština, a što se pre svega odnosi na prava u oblasti policije, sudstva, zdravstva...

Upitan da li je osnivanje asocijacije u skladu sa pravnim sistemom Srbije, Musliu je upitao "zašto ne bi bilo", jer Albanci, dodao je, ne traže ništa više od onoga što imaju Srbi u ZSO.
Musliju, međutim, nije konkretno odgovorio na pitanje čime će se konkretno baviti asocijacija i koja će ovlašćenja imati, osim što je rekao da će uskoro biti formirane radne grupe koje će raditi na donošenju statuta.

U opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa od 114 odbornika 74 je albanske nacionalnosti.

Stranke koje su ranije podržale inicijativu predsednika Nacionalnog saveta Albanaca o formiranju asocijacije imaju 41 odbornika, a one koje se protive 33..

Komentara: 0


#   Bujanovac   Medveđa   Preševo   Albanci   lokalni izbori   grupa građana   ZAO   Jonus Musliu   Ragmi Mustafa   Nagip Arifi   Ramiz Ljatifi   Skender Bestani   Rami Zulfiju
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima