Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

NPS: Saopšti javnosti istinu u vezi sa hakovanjem internog informacionog sistema EPS-a

Bookmark and Share

04.02.2024. Južna Srbija Info

Pozivam Vladu na čelu sa Anom Brnabić da saopšte javnosti istinu u vezi sa hakovanjem internog informacionog sistema Elektroprivrede Srbije (EPS) 18. decembra, imajući u vidu da je prošlo više od mesec dana, a da on i dalje ne radi što onemogućava rad sa potrošačima, piše u saopštenju potpredsednika Narodnog pokreta Srbije Miloš Pavlović.

NPS: Saopšti javnosti istinu u vezi sa hakovanjem internog informacionog sistema EPS-a

Saopštenje prenosimo u celosti…

Pozivam Vladu na čelu sa Anom Brnabić da saopšte javnosti istinu u vezi sa hakovanjem internog informacionog sistema Elektroprivrede Srbije (EPS) 18. decembra, imajući u vidu da je prošlo više od mesec dana, a da on i dalje ne radi što onemogućava rad sa potrošačima, rekao je danas potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Miloš Pavlović.

On je podsetio da Vlada Srbije i dalje nije objasnila javnosti kako je došlo do napada, šta se tačno desilo i koje odgovoran što nisu preduzete mere zaštite.

„Svaka elektroprivreda, shodno prirodi svoje delatnosti, mora da funkcioniše i bez informacionog sistema. Postoje bezbednosna pravila i protokoli iz perioda pre nego što je on uveden, a koji mogu u svakom trenutku da obezbede nesmetan rad EPS-a i da ga zaštite od pokušaja sabotaže“, predočio je Pavlović.

On je pitao i kada će biti uspostavljen i normalizovan rad internog informacionog sistema EPS-a, kao i zašto je veliki broj zaposlenih koji rade na računarima obavešten da ne dolazi na posao do daljnjeg.

„Zašto delovi EPS-a koji su zaduženi za rad sa građanima ne rade, zašto građani na šalterima ne mogu da dobiju osnovne informacije o stanju duga za decembar mesec 2023. godine“, pitao je Pavlović.

On je dodao da sve ukazuje na to da Vlada nije u stanju da imenuje kadrove sposobne da očuvaju i unaprede infrastrukturu javnih preduzeća.

„Taman kada smo pomislili da posle Milorada Grčića ne postoji gore, Vlada Srbije iznenadila je građane izborom rukovodstva koje nije u stanju ni svoju infrastrukturu da zaštiti“, kazao je Pavlović.

Zbog svega toga Narodni pokret Srbije smatra da je u celokupnom energetskom sektoru i EPS-u neophodno uvesti vanredno stanje, naveo je Pavlović, kao i imenovanje stručnog i profesionalnog rukovodstva, sa posebnim osvrtom na utvrđivanju odgovornosti svih onih koji su poslednjih 12 godina u lancu odlučivanja i koji su direktno odgovorni za stanje u kojem se EPS danas nalazi.


#   struja   EPS   hakovanje   NPS Narodni pokret Srbije   informacioni sistem
@EPSsnabdevanje @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima