Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Партијски кадрови без редовних плата

rssBookmark and Share

28.10.2010. Милица Ивановић, Блиц

За разлику од 734 стално запослених лекара, сестара и помоћног особља у лесковачком Дому здравља, више од 80 њихових колега не прима редовно плату и оне касне од пет до шест месеци. Реч је о људима који су запошљавани по партијској линији и мимо реалних потреба, па их ресорно министарство није ставило на кадровску листу и не одваја новац за њихове плате, већ се оне финансирају из буџета Дома здравља.

Партијски кадрови без редовних плата

Лесковац - Међу онима који месецима чекају на плату је и Горан Цветановић, интерниста и бивши градоначелник Лесковца, који, заправо тврди, да се у том статусу налази стотинак медицинара и да је тужио своје послодавце због кашњења плате.

- На мом решењу за пријем у стални радни однос стоји потпис министра Томице Милосављевића, а то што ме нема на листи код Завода за здравствену заштиту је проблем руководства. Када сам био градоначелник, успео сам да за кратко време Дому здравља обезбедим 17 милиона динара, нека се и они потруде да заврше свој део посла - каже Цветановић и додаје да је поднео још једну тужбу због неисплаћене надокнаде од 5.000 динара за рад у комисији за утврђивање инвалидности.

Директорка Дома Здравља Јасмина Јовановић није хтела да коментарише Цветановићеве оптужбе.

- Са великим мукама успевамо да обезбедимо плате за те људе. Али то је затечено стање. Упркос томе, два пута сам писала Републичком заводу за здравствено осигурање и Заводу за јавно здравље, које даје мишљење о повећању броја кадра, да убаце људе који су нам потребни - каже Јовановићева.

Према информацијама „Блица”, од 1. јула 2007. године, када се Дом здравља у Лесковцу одвојио из Здравственог центра, настала је општа грабеж тадашњих владајућих странака за радним местима. Запослено је преко 100 људи, од којих 88 у сталном радном односу. Око двадесетак лекара, сестара и помоћног особља запослено је непосредно пре него што су тада владајуће СРС и ДСС прешле у опозицију, а на њихово место дошле ДС и Г17 плус.

- Последњи запослени на одређено време примљен је два дана пре него што је Јовановићева ступила на дужност директора. Та решења потписао је већ смењени директор Небојша Димитријевић, а не министар Милосављевић. Три дана пре своје смене примио је и Цветановића - прича извор „Блица” упућен у дешавања у Дому здравља. Цветановића, међутим, вређа стално помињање његовог имена.

- Зашто представљам проблем. Завршио сам специјализацију о свом трошку и за месец дана ћу завршити и докторат, а запошљавао сам и кадрове тада опозиционих странка. Ваљда и ја имам право на рад - каже Цветановић.

Директорка Јасмина Јовановић каже да је број радника у међувремену смањен јер некима истекао уговор на одређено време, али некима је и продужен због потреба у служби. Она признаје да је и сама примила неколико лекара и сестара на одређено време, као замена за породиљско боловање. Међутим, судбина нередовних исплата зарада дуго ће се, по свему судећи, јављати као проблем.

- Према мојој процени, сви који сада раде нису вишак и ја никог не бих отпустила, али видећемо какви ће убудуће бити критеријуми Министарства здравља и њихове комисије за рационализацију - каже Јасмина Јовановић.

Стоматолози две године на минималцу

Око 150 стоматолога и помоћног особља Стоматолошког одељења дуже од две године прима минималне зараде јер нису у стању да зараде више. Иако се веровало да ће после увођења тржишне цене услуга и после више штрајкова већина стручњака напустити државну службу, то се није десило јер многи од њих немају пара за отварање приватних ординација, а један од разлога је и тај што им држава плаћа пензионо и здравствено осигурање.


#   Дом здравља   Горан Цветановић   Србија   Небојша Димитријевић
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима