Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dogovor sa MMF-om: Ukida se povraćaj PDV-a za hranu i opremu za bebe!?

Bookmark and Share

Beograd 06.09.2016. D.I.K., Z.R. V.Novosti, Južna Srbija Info

Vlada Srbije priprema nova zakonska rešenja u dogovoru sa međunarodnim monetarnim fondom. Povećaće se roditeljski dodatak, pišu Večernje novosti.

Dogovor sa MMF-om: Ukida se povraćaj PDV-a za hranu i opremu za bebe!?

Od 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe. Umesto toga, biće povećan roditeljski dodatak. Ovo je samo jedna od stavki na koje se Vlada Srbije obavezala u svom pismu o namerama upućenom Međunarodnom monetarnom fondu posle četvrte i pete revizije aranžmana, a pre vašingtonskog zasedanja borda direktora ove međunarodne institucije.

- Da bi se smanjio teret poreske administracije, kroz amandmane, efektivne od 1. januara 2017. godine, eliminisaće se povraćaj poreza na dodatu vrednost za dečju hranu i opremu i zameniće se povećanim roditeljskim dodatkom - stoji u srpskom pismu o namerama MMF-u. - Na taj način izbeći će se dodatne aktivnosti u poreskoj administraciji, koje ne spadaju u osnovne aktivnosti.

Reforma poreske uprave je već odavno u državnom "planeru". Kako se navodi u pismu, cilj je, između ostalog, usmeriti energiju na bazične aktivnosti, dok one ostale, koje ne rezultiraju odgovarajućim prihodima, treba smanjiti. Poreska uprava procenjuje da njihovi zaposleni oko 50 odsto radnog vremena provode upravo radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterećenje predstavlja obračun povrata bebi PDV-a.

Dragana Soćanin, predsednica Udruženja "Roditelj", kaže da prvi put čuje za ideju o ukidanju poreskih povlastica, iako je bila član radne grupe za izradu Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodicama s decom.

- Čini mi se da su potpuno pomešali dve mere. Povraćaj PDV-a je mera za smanjenje ekonomske cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku - objašnjava Soćanin.

Sada će jedna isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe. Roditelji su stvarno bili zadovoljni i, po našim podacima, godišnje im je po osnovu PDV-a na bebi-stvari vraćano od 12.000 do 16.000 dinara. Ne bi bilo fer da se roditeljski dodatak poveća za samo 2.000 ili 5.000 dinara, jer to ne bi kompenzovalo ukidanje povraćaja PDV-a. Država očigledno nije merila efekat koji ova mera ima. Mi smatramo da mnogo znači roditeljima koji ispunjavaju uslove da ostvare pravo na povraćaj.

Predsednica Udruženja "Roditelj" napominje i da je pre ovakve odluke država trebalo da izračuna kakav efekat su imale poreske olakšice, a kakav roditeljski dodatak, jer "nije dobro da se novac poreskih obveznika baca kroz prozor".

NAJVIŠE ZA ČETVORO DECE

Roditeljski dodatak se u Srbiji trenutno isplaćuje za ukupno 60.476 dece. Za prvorođeno dete on iznosi 38.008,09 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Tako je za drugo dete ovaj dodatak 6.192,75 dinara mesečno, za treće 11.146,44 i četvrto 14.861,77 dinara. Za mesec jul Republika Srbija je, prema podacima Ministarstva rada, na ime roditeljskih dodataka isplatila ukupno 575.452.557 dinara.

Komentara: 0


#   Beograd   bebe   hrana   Poreska uprava   PDV   Vlada Republike Srbije   povraćaj   MMF   oprema   roditeljski dodatak    
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima