Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Država dala socijalu za radnike Prvog maja

rssBookmark and Share

03.08.2013. Autor: S.Popović

Ministarstvo finansija uplatilo je Industriji obuće Prvi maj 635 miliona dinara za isplatu socijalnog programa za 816 radnika te firme u restrukturisanju.

Država dala socijalu za radnike Prvog maja

Reč je o radnicima koji su se prilikom prodaje dela fabrike slovenačko-engleskoj kompaniji AHA Mura opredelili za socijalni program.

Vršilac dužnosti direktora fabrike Zoran Živković izjavio je na konferenciji za štampu da je na račun fabrike uplaćeno 635.668.210 dinara, a da će u toku naredne nedelje novac biti isplaćen svim radnicima.

"Sa isplatom socijalnog programa, svim zaposlenima prestaje radni odnos i ja se nadam da će u narednom periodu određeni broj radnika kroz dalji proces privatizacije naći zaposlenje u preostalom delu fabrike ili kod nekog drugog poslodavca. Važno je napomenuti da ne postoje nikakve zakonske smetnje da ljudi koji su uzeli socijalni program budu upošljeni kod eventualnog novog investitora koji će kupiti halu trikotaže ili neki drugi deo fabrike", kazao je Živković.

Po njegovim rečima, postoji interesovanje za kupovinu preostalog neprodatog dela imovine Prvog maja.

"Prema informacijama koje imamo od Agencije za privatizaciju, postoji interesovanje i stranih i domaćih investitora. Neprodata je ostala trgovačka mreža od 27 maloprodajnih objekata širom zemlje, hala Trikotaže sa pratećim objektima kao i hotel Stadion. Prvi maj će kao pravno lice i dalje nastaviti da postoji sve dok se ne proda kompletna imovina kada će biti proglašen stečaj i likvidacija", kazao je Živković.

Po rečima Nenada Jovanovića, iz Samostalnog sindikata fabrike od neprodatog dela fabrike biće isplaćen i novac koji oko 1.500 radnika sudskim putem potražuje po osnovu razlike između isplaćenih i minimalnih zarada za period od 2008-2011. godine.

"Trenutno se vodi postupak, pokrenuta su izvršenja presuda. U narednih dva-tri meseca očekujemo da se izvrši prodaja određenih objekata. Do sada je izvršena prodaja pet lokala i nakon toga bi se mogla očekivati raspodela sredstava radnicima koji su tužili preduzeće. Vrednost ukupnih sporova iznosi oko pet miliona evra", kazao je Jovanović.

Konzorcijum AHA Mura kupio je sredinom prošle godine tri proizvodne hale Prvog maja za 2,1 milion evra.

Od nekadašnjih 1.500 radnika pirotske konfekcije 816 se opredelilo za socijalni programa, a najveći deo ostalih je nastavio da radi u novoj fabrici AHA Mura Prvi maj, koja danas posluje punim kapacitetom.

Komentara: 0


#   država   AHA Mura   Prvi maj   socijalni program   Zoran Živković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima