Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako Delta dobija svoju maržu

rssBookmark and Share

29.11.2007. Izvor: B92

Ekonomski analitičari smatraju da je neprihvatljivo da je marža za prehrambrene proizvode u zemljama Zapadne Evrope 8 odsto, dok je u Delti ona neuporedivo veća.

Kako Delta dobija svoju maržu

Nekoliko dobavljača prehrambrenih proizvoda javilo se B92 sa zvaničnim ponudama kompanije Delta po pitanju marži.

Radi se o ponudama Delte za plasman proizvoda dobavljača prehrambenih proizvoda u prodavnicama Maksija, Mini-maksija i Tempa, koji su u vlasništvu Delte. U tim ponudama od njih se traži da spuste cene svojih proizvoda između 30 i čak 40 odsto. To ne znači da će proizvodi biti jeftiniji, već da će Delta i to uzeti kao deo svoje zarade.

Prema ponudi koju je nekoliko dobavljača prehrambrenih proizvoda dostavilo B92, da bi plasirali proizvode u Maksiju i Tempu, predlaže se da smanje svoje cene na sledeći način:

- osnovni rabat (popust koji proizvođač odobrava trgovcu za svoj proizvod) u Deltinim maloprodajnim objektima
- sve vste hleba za 30 odsto, a beli hleb za 20 odsto
- peciva za 33 odsto
- prezle za 38 odsto
- podloge za picu, kolači i kore za picu za 33 odsto
- smrznuti proizvodi za 37 odsto

Za poslovanje neverovatan potez jeste i to što u pisanoj ponudi direktora za prehranu Maksija Bojana Grbovića postoji i uslovljavanje da će od odgovora na ponudu Delte zavisiti i buduća saradnja i pozicioniranje asortimana u Deltinim maloprodajnim objektima.

Ali, tu nije kraj uslovljavanjima. Da bi poslovali s Miškovićem, kada mu daju traženi popust, moraju da prihvate i još jedan uslov - da im njegova kompanija isplaćuje zaradu tek za 60 dana za hleb, peciva i kore, a za čak 90 dana kad je reč o programu zamrznute hrane.

Dobavljači za B92 tvrde da je za plasman proizvoda u maloprodajnim objektima Delte neophodno platiti i takozvani ulaz od 200.000 dinara po proizvodu, dok je, primera radi, za tako nešto u Merkatoru, prema njihovim navodima, potrebno izdvojiti deset puta manje - 20.000 dinara po proizvodu.

Nesuglasice sa dobavljačima

Uprkos zvaničnom dopisu koji je B92 uputio kompaniji Delta u vezi sa ponudom do koje je došao, nije stigao nikakav odgovor na pitanje zašto su marže toliko velike i da li zbog njih građani toliko plaćaju prehrambrene proizvode u Deltinim maloprodajnim objektima.

Ekonomski analitičari smatraju da je neprihvatljivo da je marža za prehrambrene proizvode u zemljama Zapadne Evrope 8 odsto, dok je u Delti ona neuporedivo veća. Sve one koji ne prihvataju Miškovićev reket, kako kažu analitičari, više i nema u Deltinim prodavnicama.

Ruža Ćirković, novinarka NIN-a, kao primer navodi da dobavljač Nelt više ne isporučuje Delti čokolade Milka i da nema više Arijela u prodavnicama Delte, što, prema njenim rečima, znači da je došlo do nesuglasica između dobavljača tih proizvoda i Miškovića.

"Nije normalno da je marža kod Miškovića 40 odsto, kao što nije normalno da su naše plate mnogo manje nego u EU, a cene su mnogo veće nego u zemljama EU ", ocenjuje ekonomski novinar Dimitrije Boarov.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić rekao je da država ima rešenje za taj slučaj.

"Država mora da omogući ulazak velikog broja dobavljača i proizvođača prehrambenih proizvoda i lanaca velikih trgovina, kao i da se omogući malim i srednjim preduzećima da uđu u sistem dobavljača velikih kompanije jer će se samo tako povećati konkurencija i smanjiti cene. Svakako da će država reagovati ako se utvrdi da neko drži monopol", rekao je Dinkić.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2007&mm=11&dd=28&nav_id=274192

 


Posle priloga u prekjučerašnjim vestima B92 o velikim maržama u Deltinim prodavnicama, koje su dostavili dobavljači, javili su se i građani koji su nezadovoljni velikim razlikama u cenama u Deltinim prodavnicama i minimarketima koji nisu u vlasništvu Miroslava Miškovića.

 

Novinar B92 je istraživanje počeo u jednoj pekari, gde je jogurt platio 40 dinara, da bi zatim potražio isti taj artikal u prodavnici Milroslava Miškovića. U C marketu je cena tog jogurta 49 dinara. U obližnjem minimarketu novinar nalazi jogurt 10 dinara jeftiniji nego u Deltinim prodavnicama. Rečeno je da je nabavna cena jogurta 37 dinara, što znači da Delta zarađuje 12 dinara po jogurtu.

Takva razlika u ceni običnog jogurta za glavnog i odgovornog urednika časopisa Moja posla Milana Obradovića je nešto što bi trebalo da bude alarmantno za sve potrošače pošto je malo verovatno da će vlasnik Delte promeniti način formiranja cena u svojim prodavnicama, koje su daleko brojnije od bilo kojih drugih prodavnica.

"Građani bi trebalo da sledeći put dobro razmisle gde će i šta da kupe jer su razlike u ceni između Deltinih i ostalih prodavnica velike, ali opet tu dolazimo do priča da Delta ima prodavnice svude u Beogradu, pa je pitanje gde će oni moći da kupuju jeftinije", kaže Obradović.

Pored ogromne razlike u cenama u minimarketima Delte i u prodavnicama drugih kompanija, kako kaže Obradović, razlika je i u cenama istih proizvoda u tzv. Marketima keš and keri u kojima Delta, po svemu sudeći, takođe ima velike marže.

Tako na primer u M Rodiću jedna vrsta maslaca košta 140 dinara, a isti taj maslac u Tempu 147 din. U Tempu su znatno skuplji i Začin C i voćni jogurt, dok je najveća razlika u ceni higijenskih uložaka, koji su u Deltinom Tempu skuplji 30 dinara.

Obradović smatra da je krajnje vreme da se nešto uradi s maržama i cenama u Deltinim prodavnicama. "Možda treba napraviti neko jako udruženje za zaštitu potrošača, pa da ono ukazuju na te previsoke marže ili da se sačeka izveštaj Komisije za zaštitu konkurencije jer ako oni utvrde da Delta ima monopol, onda država mora da kazni tu kompaniju", kaže Obradović.

Za sada se ne zna kada će Komisija za zaštitu konkurencije završiti izveštaj i predočiti ga javnosti i Vladi. Do tada će, kako smatra Obradović, velike kompanije, pre svih Delta, moći nesmetano da formiraju cene, po svojoj volji.

Komentara: 0


#   Mlađan Dinkić   trgovina   Delta holding     regionalni razvoj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima