Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako održati turizam i ugostiteljstvo u Nišu - Grad i javna preduzeća izlaze u susret koliko mogu

rssBookmark and Share

Niš 08.09.2020. Z.S. Južna Srbija Info

Pandemija virusa korona utiče na kompletnu privredu, posebno na turizam - ugostitelje, turističke agencije, hotelijere, čiji promet dobrim delom zavisi od gostiju koji dolaze u Niš i okolinu. Grad u saradnji sa javnim preduzećima, pokušaće da pomogne ovoj vrlo bitnoj privrednoj grani i zaposlenima u njoj.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Jedan od načina konkretne pomoći je novi model obraučana naknade kod JKP "Mediana", za iznošenje otpada po količini, kilogramu ili po kontejneru, a ne kao do sada po površini objekta. Ovo se posebno odnosi na hotelijere zbog velikih površina objekata.

Takođe i moratorijum na otplatu duga prema niškom Vodovodu su konkretni dogovori sastanka niških hotelijera sa predstavnicima Grada Niša, održanog zbog velikih gubitaka zbog korona pandemije.

Hotelijeri će pored pored pomoć države od 150 evra po sobi i 350 evra po krevetu za koju mogu da konkurišu do 15. septembra, dobiti i pomoć od Grada Niša i to u vidu novog modela naplate potraživanja prema javno komunalnim preduzećima „Mediana“ i „Naissus“, dogovoreno je na današnjem sastanku.

Kako sa ugostiteljima i agencijama

Gradonačelnica Sotirovski razgovarala je i sa predstavnicima turističkih agencija i ugostitelja u gradu, koji za razliku od hotelijera, još nisu dobili pomoć od države. kako bi čula njihove predloge za oživljavanje poslovanja. Oni, za razliku od hotelijera, još nisu dobili konkretniju pomoć od države.

Smanjenje poreza na imovinu, odloženo plaćnje PDV-a nakon realizacije posla, naplate, korekcija cena i optis duga prema Privrednoj komori, SOKOJ-u, manja cena za komunalne i boravišme takse, neki od zahteva predstavnika 100 turističkih agencija koje posluju  u Nišu.

Sastanci će biti organizovani svakog meseca, dogovoreno je danas u Gradskoj kući.

Komentara: 0


#   Niš   Turističke agencije   Dragana Sotirovski   Mediana JKP   privreda   hotel   Naissus JKP   ugostiteljski objekat   Koronavirus
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima