Južna Srbija Info

Ko govori istinu: Vulin kaže "Jura" je kažnjena, iz kompanije demantuju!?

rssBookmark and Share

Niš 25.07.2016. Insajder, Južna Srbija Info

Samo nekoliko meseci ranije ministar Vulin je odbio da govori o položaju radnika u Jurinim fabrikama za Insajder.

Ko govori istinu: Vulin kaže "Jura" je kažnjena, iz kompanije demantuju!?

Podatke o rezultatima sprovedenih inspekcijskih nadzora u ovoj južnokorejskoj kompaniji, Ministarstvo rada nam je dostavilo početkom juna, nakon mesec dana čekanja i tek nakon što je kompanija Jura za Insajder potvrdila da je Inspektoratu rada 2013. godine donirala dva automobila.

Umesto odgovora na pitanje da li je posle donacije dva vozila moguće da Inspektorat za rad profesionalno kontroliše da li kompanija Jura poštuje prava radnika, iz Ministarstva rada su nam dostavili podatke o povećanom broju inspekcija u Juri. Kako su tada naveli, Inspekcija je kod ovog poslodavca izvršila ukupno 24 nadzora, od čega je 17 nadzora sprovedeno u poslednje dve godine.

U tom odgovoru, Ministarstvo rada je navelo da su prilikom vršenja inspekcijskih nadzora u Juri utvrđene nepravilnosti koje se odnose, između ostalog, na to da ugovori o radu nisu sadržali novčani iznos osnovne zarade, da nije utvrđen raspored radnog vremena u okviru radne nedelje, da nisu donete odluke o korišćenju pauze u toku rada, da zaposlenima koji se nalaze na porodiljskom odsustvu radi nege deteta nisu uručeni obračuni naknade zarade za porodiljsko odsustvo, te da se ne vodi evidencija zarade. Utvrđeni su i propusti u pogledu procene rizika za određena radna mesta, osposobljenosti radnika za bezbedan rad i pružanje prve pomoći.

O povećanju broja inspekcija u Juri danas je govorio i ministar Vulin koji je naveo da su inspekcije upućivane u Juru uglavnom po prijavi radnika i to onih koji nisu više u radnom odnosu. Takođe je naveo da je Jura za utvrđene nepravilnosti kažnjena.

S druge strane, u intervjuu Insajderu emitovanom u emisiji "Insajder u Juri" (snimak emisije na kraju teksta), direktori ove kompanije su negirali da su ikada sankcionisani zbog nepoštovanja radničkih prava. Prema njihovim rečima, kažnjeni su samo u pogledu finansijskih propusta načinjenih zbog čestog menjanja finansijskih pravila poslovanja.

Podsetimo, posle višegodišnjeg ćutanja na optužbe u medijima o kršenju radničkih prava, rukovodstvo Jure je pristalo da za Insajder govori o poslovanju u Srbiji. U emisiji “Insajder bez ograničenja” emitovanoj sredinom juna, Namjin Hoi, direktor Jura Korporacije i njegov zamenik Jongo Nam, odbacili su optužbe da se u njihovim fabrikama maltretiraju radnici, iznoseći tvrdnje da ih niko od novinara pre nas nije kontaktirao kao i da se protiv Jure vodi “medijska hajka” koja može dovesti u pitanje opstanak njihovih fabrika.

insajder.net

Komentara: 0


#   Niš   Leskovac   Jura   radna mesta   Ministarstvo rada   insajder portal
@Insajder_net @


 


[ Dodaj komentar ]