Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kome se žaliti na loš kvalitet kupljene robe u Nišu

rssBookmark and Share

05.09.2015. RTS, Južna Srbija Info

Šta kupac da radi i kome da se obrati kada nije zadovoljan kvalitetom kupljene robe, istraživala je ekipa TV centra RTS-a u Nišu, nakon što joj se javio gladalac kome su se skupe patike brzo pocepale, a na reklamaciju stigao negativan odgovor.

Foto: RTS
Foto: RTS

Pošto je patike platio 9.000 dinara, Nišlija Aleksandar Krstić očekivao je i bolji kvalitet kupljene robe.

"Patike su pukle posle dva meseca nošenja. A koristim ih samo u putu do posla, ne igram u njima fudbal. Previše su plaćene da bi trajale toliko malo vremena", kaže Aleksandar Krstić.

Na njegovu reklamaciju trgovac je patike poslao na veštačenje, posle čega je reklamacija odbijena, jer u odgovoru laboratorije stoji da oštećenje nije nastalo zbog propusta proizvođača. U Centru za zaštitu potršča kažu da je u praksi to i najčešći odgovor i ukazuju na sukobe interesa.

"Prvo, ista laboratorija koja izdaje deklaraciju prilikom uvoza rešava i reklamacije, a drugo vlasnik laboratorije uglavnom je i uvoznik, i ni u jednom ni u drugom slučaju oni neće da pobiju svoj prvi nalaz", kaže Jovan Jovanović, Centar za zaštitu potrošača Forum Niš.

Posle reklamacije trgovcu i obraćanja Centru za zaštitu potršača, nezadovoljan kupac može se obratiti i sudu. To je informacija sa sajta Ministarstva trgovine. Međutim, tada će veštačenje, koje nije jeftino, platiti iz svog džepa.

Mogućnosti koje u ovakvoj situaciji ima kupac istraživali smo i 2013. godine i, posle dve godine nismo uočili suštinski pomak u zaštiti kupaca nezadovoljnih kvalitetom kupljene robe. Zato se oni najčešće odlučuju za kupovinu nove robe. Jer, ne retko je isplativije, a svakako je manje stresno.

Aleksandar je zapazio i da se podaci o zemlji porekla spornih patika razlikuju na kutiji, deklaraciji i samim patikama, što kažu u Forumu ukazuje na neprofesionalnost uvoznika, trgovaca i ovlašćenih laboratorija, i posao je za tržišnu inspekciju.

Komentara: 1


#   roba   Centar za zaštitu potrošača   Jovan Jovanović   Forum (udruženje potrošača)   žalbe     Aleksandar Krstić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Natasa Randjelovic - Cvetkovic, 07.09.2015.:
    Veoma slicna situacija se dogodila i meni ali za razliku od ovog gospodina mi smo Guess patike platili 19 hiljada dinara ( kuplenje su u F& F u Forum-u) a kada su se samo nakon dva meseca raspale na vise nego interesantan nacin - ispali su parcici gume iz obe pete - receno nam je da je nasa krivica i da je to zato sto nisu odpertlavane do kraja!!!!!!!!!!!!!! Komentar je nepotreban...


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}