Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministarstvo predložilo preporuke za štednju energije, koji su saveti za domaćinstva

Bookmark and Share

30.08.2022. RTS, Južna Srbija Info

Ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas za Tanjug da je zbog energetske krize, svakodnevnog rasta cena na tržištu i napora države da obezbedi dovoljne količine električne energije za predstojeću zimu, Ministarstvo spremilo predlog preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva.

Foto: Screenshot - Tanjug
Foto: Screenshot - Tanjug

„Mi se nalazimo u teškoj energetskoj krizi koja je uzrokovana pre svega ratom u Ukrajini, a sigurno da ima udela i loše upravljanje u EPS-u, zbog čega danas uvozimo struju. Ministarstvo rudarstva i energetike već dve godine radi na projektima unapređenja energetske efikasnosti i ako stvarno hoćemo da manje uvozimo električnu energiju, a juče smo uvezli 4,5 odsto ukupne potrošnje, onda je pored toga što radimo sve da povećamo proizvodnju, jedan od načina i predlog preporuka za smanjenje električne i toplotne energije“, naglasila je Mihajlovićeva.

Ona je pojasnila da se preporuke odnose na državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva.

„Ono što je najvažnije je da svi shvatimo da je potrebno da budemo solidarniji i racionalniji, jer je energija danas skuplja nego što je ikada bila. Danas megavat-čas košta više od 700 evra, a pre godinu dana je bio 50 i nema potrebe da izdvajamo toliko novca, ako možemo da učinimo nešto da uštedimo“, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je rekla da kada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka je racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Preporuke za državna preduzeća, posebno ona u energetskom sektoru, jesu da naprave plan uštede potrošnje i naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže. Kada je reč o domaćinstvima, budući da u dnevnoj potrošnji električne energije učestvuju sa 42 odsto, jako je važno što će preporuke smanjiti i potrošnju, građani će imati niže račune, a pritom neće oskudevati“, dodala je ona.

Potpredsednica Vlade je istakla da je Ministarstvo poslalo predlog preporuka Vladi i drugim ministarstvima i da očekuje da Vlada usvoji preporuke, kao i da je upućeno pismo javnim preduzećima, pre svega JP EPS, da uz račune za utrošenu energiju građanima dostavlja opširnije mogućnosti za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za domaćinstva, kao i da JP EPS predstavi plan kojim će stimulisati štednju kroz odobravanje dodatnih popusta za kupce koji smanje mesečnu potrošnju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Predlog preporuka za preduzimanje mera u domaćinstvima

Ušteda na toploj vodi:

Korišćenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrevanja do 60 stepeni;

Uštede na rashladnim i grejnim uređajima:

 • postavljanje frižidera na 4 °C, a zamrzivača na -18 °C kako bi se obezbedio optimum u potrošnji;
 • razumno korišćenje grejnih uređaja u svom domu;
 • u toku dana koristiti sunce što više za osvetljenje kao i za zagrevanje prostora u grejnoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i zavese;
 • ne pokrivati grejne elemente i uređaje nameštajem ili odećom jer na taj način emituju manje toplote.

 Uštede kod mašina za pranje veša i suđa:

 • koristiti mašinu za pranje sudova i veša tek kada je puna, jer je energetski mnogo efikasnije;
 • izbegavati sušenje veša u sušilicima već veš sušiti na vazduhu;
 • treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedeti značajna količina energije.

Ušteda energije prilikom pripreme hrane:

 • treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije;
 • kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije;
 • najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu kojim se vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta;
 • isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja može se uštedeti do 20% energije;
 • prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote.

Ušteda energije kod rasvete i ostalih električnih uređaja:

 • gasiti svetla u sobama u kojima se ne boravi;
 • velike uštede mogu se ostvariti zamenom običnih sijalica sa užarenim vlaknom led metal-halogenim sijalicama. Ove sijalice troše i do 10 puta manje energije od običnih;
 • isključiti računar nakon završetka rada sa njim;
 • isključiti punjače baterija iz utičnica;
 • zameniti stare sijalice sa led sijalicama;
 • redovno menjati filtere na grejnim uređajima;
 • isključivanje dekorativnih rasveta na stambenim zgradama i porodičnim kućama.

Zagrevanje prostora:

 • preporučene temperature za prostorije:
 • za slučaj da se sedi i duže boravi ova temperature treba da bude od 20 do 21°S,
 • za prostor u kome spavamo 18 °S,
 • za prostorije u kojima zbog odlaska na posao i školu tokom dana niko ne boravi 16°S, a u slučaju dužeg odsustva 10 °S.

Kupovina uređaja:

 • prilikom kupovine električnih uređaja za domaćinstvo treba obratiti pažnju na energetske oznake. Energetske oznake govore nam o energetskoj efikasnosti i potrošnji energije. Treba kupovati uređaje sa najvećom klasom energetske efikasnosti. Na svakoj oznaci može se videti oznaka energetske efikasnosti uređaja u odnosu na maksimalnu energetsku efikasnost koju takva vrsta uređaja može potrošiti;
 • uređaje treba birati tako da odgovaraju stvarnim potrebama korisnika jer preveliki uređaji koji neće raditi sa punim kapacitetom bespotrebno koriste električnu energiju.

Investiranje u energetsku efikasnost(smanjenje potrošnje električne i toplotne energije) i korišćenje OIE iz sopstvenih izvora(povećanje energetske nezavisnosti domaćinstava):

 •  investiranje u poboljšanja energetske efikasnosti u smislu promene energetski efikasnim prozorima, poboljšanja izolacije, poboljšanja energetske efikasnosti sistema grejanja i hlađenja;
 • postavljanje solarnih panela i solarnih kolektora na krovove objekata koji su u vlasništvu odnosno koje koriste domaćinstva.


#   Zorana Mihajlović   energetika   električna energija   Ministarstvo rudarstva i energetike   energetska efikasnost
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima