Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Otplata duga ili katanac: Mnogi paušalci pred teškim izborom

rssBookmark and Share

Svrljig 19.12.2016. Maja Đurić, N1

U trenutku kada je preduzetnicima koji paušalno plaćaju porez, stiglo poresko rešenje na adrese firmi koje vode, za prethodne dve godine - koliko su čekali Poresku upravu - mnoge je zbog razlika u visini poreza zatekao neočekivan dug.

Otplata duga ili katanac: Mnogi paušalci pred teškim izborom

Brojni su se zbog toga našli između hitne otplate potraživanja i stavljanja katanca na radnje.

Branislava Pejčić je vlasnica Krojačke radnje Beba M koja porez državi plaća paušalno. Ova radnja iz Svrljiga sledeće godine trebalo je da proslavi desetogodišnjicu rada. Sada se vlasnica zbog poreskih rešenja i razlike od 200.000 dinara koju mora da plati, sprema da ođavi radnju.

"Unazad dve godine ja sam radila za državu, a ne za sebe. Ja sam znala da će razlika neka da bude, jer uvek bude. Nikad nismo sa poreskom na nuli, uvek dugujemo. Ali sam očekivala da razlika bude do 50. 000", kaže Pejčić.

A kako je nastala razlika? Takozvanim paušalcima, država nije od 2014, do pre nekoliko meseci izdavala nova poreska rešenja. Umesto toga, savetovali su ih da državi mesečno plaćaju isto koliko i do tada. Kad su nova rešenja konačno počela da pristužu ispostavilo se da za prethodnih više od godinu i po dana paušalci treba da doplate.

"Za nas male veliki problem. Baš veliki, jer to je sad razlika koju mi teško da možemo da platimo, a samo odlaganje plaćanja povlači i neku kamatu", kaže Bratislav Aleksić iz Daki teksa.

Da li je država predvidela mehanizme kojima bi paušalcima olakšala plaćanje duga, kako ne bi zatvarali radnje - na pitanje N1, iz Ministarstva finansija bili su bez konkretnog odgovora.

"U cilju prevazilaženja postojećeg stanja, odnosno do donošenja nove Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti, Poreska uprava od oktobra ove godine sprovodi aktivnosti na utvrđivanju visine paušalnog prihoda i donošenju rešenja po osnovu poreza na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđeni prihod i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u skladu sa postojećom Uredbom", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Oni koji porez plaćaju paušalno kažu da im upravo ta Uredba otežava poslovanje.

"Za sada je sve to nesigurno, zato što ne možemo da izračunamo koliko naš proizvod treba da košta. Oni nama donesu nešto posle godinu i po poslovanja, i onda smo mi zatečeni", kaže Dragana Milošević iz Svrljiga.

Na kraju rešenja piše da imaju pravo žalbe, ali i da žalba ne odlaže izvršenje. Ukoliko ne plate na vreme obračunava se i kamata, pa svrljiški paušalci kažu da im je jedini izlaz da što pre plate i zatvore radnje.

n1info

Komentara: 0


#   porez   Svrljig   Poreska uprava   Ministarstvo finansija   paušal
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima