Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Berba grožđa u topličkom kraju u punom jeku

rssBookmark and Share

Prokuplje 06.10.2020. Južna Srbija Info

Berba grožđa na teritoriji Prokuplja je u punom jeku, a vinogradari zadovoljni ovogodišnjim i rodom i kvalitetom grožđa. Procenjuje se da se na teritoriji Prokuplja vinogradi prostiru na površini od oko 70 hektara.

Berba grožđa u topličkom kraju u punom jeku

Jedan od dugogodišnjih proizvođača grožđa Slaviša Maletić iz Velike Plane kaže da je rod mogao biti i veći da nije bilo obilnih prolećnih kiša.

-Ovogodišnji rod i kvalitet grožđa su nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu zbog kišovitog vremena tokom maja i juna meseca. Bez obzira na ovu činjenicu, vinogradari koji su primenili sve agrotehničke i zaštitne mere mogu biti zadovoljni prinosima, izjavio je Maletić i dodao da je sa parcela od 1,3 hektara ove godine ubrao skoro 14 tona grožđa.

Pošto otkupa ovog voća u većim količinama nema, najveće količine upotrebiće se za pravljenje različitih vrsta kvalitetnog vina i rakije.

-Prokuplje je nekada bilo prepoznatljivo po velikim površinama pod vinovom lozom. Procenjuje se da se skoro 5.000 hektara nalazilo pod vinogradima. Najveće površine zauzimala je poznata autohtona sorta grožđa „prokupac“, kaže Maletić i dodaje da se njegova porodica više od jednog veka bavi proizvodnjom grožđa, vina i rakije.

Prema njegovim rečima, dobro je da se iz godine u godinu na području Toplice podižu novi zasadi pod vinovom lozom i da se sve veći broj mladih ljudi bavi ovom granom poljoprivrede.

Berba grožđa u najvećem vinogradu u našem kraju “Topličkim vinogradima” u Gojinovcu, koji se prostiru na površini od skoro 50 hektara, počeće za nekoliko dana.

Komentara: 0


#   Prokuplje   berba   Toplički vinogradi   grožđe
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima