Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministarka poljoprivrede uTopličkom okrugu: Inspekcija će kontrolisati otkup višnje

rssBookmark and Share

Prokuplje 14.06.2023. Južna Srbija Info

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas u Prokuplju da će poljoprivredna inspekcija ove godine biti na svim otkupnim mestima u Srbiji i kontrolisati kvalitet višanja, kako se ne bi dogodilo kao prethodnih godina, da se poljoprivrednicima plaća druga umesto prva klasa.

Ministarka poljoprivrede uTopličkom okrugu: Inspekcija će kontrolisati otkup višnje

Ministarka Tanasković je prilikom posete Prokuplju i Merošini razgovarala sa rukovodstvom u tim mestima ali i sa voćarima i otkupljivačima i prerađivačima voća ovog kraja koji je poznat po oblačinskoj višnji visokog kvaliteta ali i po svom ostalom voću.

Što se tiče otkupne cene višnje ove godine ministarka je izjavila da bi volele da svi budu zadovoljni i proizvođači i otkupljivači i prerađivači i da se postigne optimalna cena, da ne dođe do situacije kakva je bila prošle godine pa da se potceni rad primarnog proizvođača koji mora da bude prioritet i taj koji treba da dobije najveći deo “kolača”, a ne najmanji.

-To je i zvanični stav i poruka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i zato i jesmo ovde i zato pravimo obilaske po Srbiji i to baš u ovim delovima zemlje gde će za desetak dana krenuti berba višanja, tako da se nadam da više neće biti problema, kazala je ministarka Tanasković.

Kao primer dobre saradnje meću proizvoćačima, otkupljivačima i prerađivačima ona je navela hladnjaču “Boki food” koja sa svojim kooperantima nema ni jedan jedini problem, a radi već 18 godina.

-Znači tržište se stalno menja, a mi radimo na principima tržišne ekonomije, otvoreni smo za sve i ne možemo u Evropu ako se zatvorimo, jer Evropa je naš najveći kupac, posebno poljoprivrednih proizvoda, kazala je ministarka poljoprivrede.

-Zbog toga moramo nekako svi zajedno da podelimo i rizike i odluke koje se donose u vezi tog tržišta, a ono što je u tom smislu naša država uradila, je da je prebacila na sebe teret malih i srednjih hladnjačara koji su prošle godine došli u situaciju da su u otkupu platili visoku cenu po kilogramu malina, između 500 i 600 dinara pa i više, a da nisu uspeli da po toj ceni prodaju Evropi. Sada smo im omogućili da uzmu kredite i za to su izdvojene dve milijarde da robu koju nisu prodali ne prodaju bud zašto i da nakon uzimanja kredita imaju šest meseci grejs period i još 24 meseca da taj kredit vrate, što je zapravo tri sezone da nekako izvuku svoj gubitak, pojasnila je ministarka.

– Recimo sada u Merošini nemamo problem kvaliteta voća, već što se prilikom otkupa roba ne klasira kako treba. Poljoprivrednicima se za kvalitet prve klase plaća u otkupu cena druge klase. I to je prvi najveći problem u celom topličkom kraju, objasnila je Tanasković.

Ministarka je kazala da će na otkupnim mestima proizvođači ove godine imati poljoprivrednu inspekciju koja će kontrolisati kvalitet višnje.

Takođe je istakla da će sve subvencije koje država sprovodi ove godine a tiču se ruralnog razvoja za Toplički, Jablanički i Pčinjski okrug biti 15 posto uvećane.

-Znači sve subvencije će za ove regione biti uvećane kako bi se razvijali jer su nerazvijeni, a od sledeće godine će to važiti za sve mere davanja. Tako da zaista mislim da će na taj način država pomoći tačno regionu kome je to potrebno i to onim sredstvima koja su mu najpotrebnija, istakla je Tanasković.

Ministarka je rekla da je veoma bitno da se poljoprivredni proizvođači udružuju kako bi mogli da odgovore zahtevima tržišta što se tiče i količine i kvaliteta, a kao takvi udruženi su i kompetentan pregovarač za postizanje najbolje cene za sebe.

Ona je ukazala i na to da poljoprivrednici topličkog kraja ne koriste dovoljno subvencije države, dodajući da su ovakvi sastanci i susreti izuzetno korisni kako bi poljoprivrednici mogli da se informišu o tome šta sve država finansira i za koje sve vrste podsticaja mogu da konkurišu.

Ministarka je u društvu gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića i članova Gradskog veća posetila “Boki food” hladnjaču u Donjoj Toponici, vlasnika Dejana Joksimovića koja je osnovana još 1994. godine kao mala porodična manufakturna radionica a sada je jedna od najvećih i najuspešnijih hladnjača i mini fabrika za preradu voća i povrća u topličkom kraju.“Bokifood” trenutno prerađuje oko 400 tona voća i povrća u svežem stanju i to plasira uglavnom na domaćem tržištu ali i izvoze i na tržište Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   višnje   otkup   Ministarstvo poljoprivrede   Jelena Tanasković ministarka
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima