Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nedimović: Razvoj prerađivačkog sektora će biti prioritet

rssBookmark and Share

Prokuplje 18.10.2016. Tanjug, Aleksinačke vesti

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je u Aleksincu da je najveći prioritet u njegovom resoru razvoj prerađivačkog sektora i povećanje vrednosti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Foto Radio Aleksinac
Foto Radio Aleksinac

Ministar je obišao preduzeće "Monikom - PIK Aleksinac" i tom prilikom istakao da su za povećanje zasada i razvoja povrtarskih kultura potrebni prerađivački kapaciteti, koji bi te kulture mogli da otkupe, prerade i naprave veću vrednost u poljoprivrednoj proizvodnji.

- To i jeste je cilj ministarstva, kako bismo od jedne šljive koja se otlkupi od proizvođača, dobili jednu sušenu šljivu koja kasnije može da se proda na tržištu po mnogo većoj ceni. Ako se proda prerađena po većoj ceni, onda će više biti i za primarnog proizvođača, voćara koji uzgaja tu šljivu - rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da se lično uverio kako Preduzeće "Monikom" dobro fnkcioniše, ali je ukazao da je reč o velikim kapacitetima koji zahtevaju veliko angažovanje vlasnika, lokalne samouprave i države.

Nedimović je naveo i da resorno ministarstvo želi da pomogne i dodao da je izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu predviđena mogućnost da se poljoprivredno zemljište daje u zakup na 30 godina onima koji žele da investiraju u prerađivačke kapacitete i ulažu u objekte za čuvanje, kako bi mogli da podižu zasade.

- Kada tako zaokružimo sistem i obezbedimo tržiste, pola posla smo već uradili, ostalo je samo na angažovanju svih nas - naveo je ministar.

Sumirajući posetu Aleksincu i jugu Srbije, Nedimović je ocenio da će taj deo biti važan otkupni centar u kome će se prerađivati voće i povrće.

- Ovi kapaciteti znatno premašuju i Aleksinac, Niš, Prokuplje... Ono što nama treba, a što je prestalo da postoji 80-ih, 90-ih godina, to su veliki prerađivački kompleksi koji predstvljaju centar razvoja voćarstva i povrtarsta - rekao je Nedimović.

On je poručio da je cilj da se zadovolje domaći potrošači, a da se ono što preostane izveze, kako bi se, u krajnjoj liniji, smanjio i deficit.

- Možete da podižzete zasade, ali ako nemate preradu onda prodajete robu po najosnovnijim i najnižim cenama i tu nema neke velike matematike - zaključio je Nedimović.

Rešećemo probleme oko korišćenja sredstava iz IPARD-a

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je u Aleksincu da će biti rešene poteškoće u vezi sa korišćenjem sredstava iz IPARD programa i da će biti otklonjeni nedostaci primećeni u eksternoj reviziji. „Završićemo posao koji se tiče IPARD-a na zadovoljstvo svih koji učestvuju u tom procesu, bilo da je reč o poljoprivrednim gazdinstvima ili kompanijama koje žele da se bave prerađivanjem”, rekao je Nedimović odgovarajući na pitanja novinara tokom posete Aleksincu.

Kako je rekao, vrlo brzo će biti izmenjeni propisi koji su zadati tokom eksterne revizije, a biće rešen i problem zaposlenih u Upravi za agrarna plaćanja i ispunjeni standardi u oblasti informacione tehnologije i bezbednosti.„Garantujem vam da ćemo rešiti problem akreditacije u prvom delu mog ministrovanja”, rekao je Nedimović.

On je naveo i da su već angažovane radne grupe koje se time bave, jer je to, kako je rekao, najvažniji posao, ne samo da bismo došli do 175 miliona evra koji nam stoje na raspolaganju, vehc da pokažemo da smo ozbiljni.

Nedimović je rekao i da predstoji reforma Savetodavne službe, kako bi se poboljšalo pružanje usluga koje država, preko nje, daje voćarima, vinogradarima, pčelarima...

Ukazao je i da je potrebno proširiće kapaciteta, ne samo u Upravi za agrarna plaćanja, i rad sa lokalnim samoupravama i njihovim kancelarijama za poljoprivredu, jer je važno da se napravi model ponašanja po kojem država, lokalne samouprave i Pokrajina imaju sinhornizovano dejstvo.„Po prvi put imamo jednu dobru stvar i apsolutnu koegzistenciju između vlade, Pokrajine, lokalnih samouprava na čitavom prostoru Srbije i ovaj trenutak sada koji imamo za poljoprivredu ne smemo propustiti”, zaključio je Nedimović – prenosi Tanjug.

Porodični biznisi predstavljaju stubove društva

Porodični biznisi, u svetu i u Srbiji, izuzetno su prilagodljivi i predstavljaju stubove društva, poručio je danas ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović prilikom obilaska pekare „Paša”, u vlasništvu Zorana Mladenovića.

„Što više budemo imali porodičnih biznisa i ovakvih kompanija, to će biti bolje za nas i biće znak da smo krenuli putem oporavka”, rekao je Nedimović novinarima.

Kako je rekao, kada dođe do krize i velikih problema, porodične kompanije se uvek lakše prilagode na sve izmene na tržištu.

Nedimović je naglasio i da su u „Paši” ispoštovane sve procedure, u skladu sa evropskim standardima.

„Od njive do krajnjeg potrošača, zna se u svakom trenutku šta se dešava sa proizvodom, odakle dolazi, kog je porekla i to je ono na čemu insistiramo”, rekao je Nedimović – prenosi Tanjug.

Aleksinačke vesti


#   Prokuplje   Aleksinac   PIK Aleksinac   Monikom   Branislav Nedimović   poljoprivredno zemljište
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima