Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pravo vreme za prihranu useva

rssBookmark and Share

Prokuplje 07.03.2023. Južna Srbija Info

Hladno vreme tokom poslednjih dana nije uticalo na razvoj useva i voća u topličkom kraju potvrdili su u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplje, a kiša koja je pala spasonosna je za sve poljoprivredne kulture naročito za strna žita jer je pripomogla da se nadoknadi nedostatak vlage u zemljištu, kao i da se rastvori i upije u zemlju đubrivo na njivama.

Pravo vreme za prihranu useva

Kako su istakli iako ove godine nije bilo dovoljno padavina i vlage, blaga zima je održala useve u dobrom stanju, tako da su se strna žita posejana jesenas lepo razvila i trenutno su u fazi bokorenja.

Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka ratari sada treba da obrate pažnju na prihranu i zaštitu useva od bolesti jer se u ovom periodu godine one obično javljaju.

-Oni koji su uradili prvi stepen prihrane sada mogu da pristupe i drugoj fazi bacanja đubriva, a oni koji nisu uopšte prihranjivali sada je poslednji čas da to urade, istakao je Radovan Bjelica savetodavac za ratarstvo PSSS Prokuplje i dodao da je kraj februara i početak marta najoptimalniji rok za prihranu oranica.

Takođe je istakao da je najbolje da ratari najpre urade agrohemijsku analizu zemljišta i to N-min metodom, kako bi tačno ustanovili koliko azota i drugih mineralnih đubriva nedostaje zemljištu.

Prema njegovim rečima na taj način se smanjuju troškovi, a i sprečava nepotrebno i štetno preterivanje sa bacanjem ovih preparata na useve.

Kako je naglasio na području Topličkog okruga zasejano je oko 5.000 hektara strnim žitima koja su za sada u dobrom stanju i odlično napreduju što, ako vremenske prilike to dozvole, obećava i dobre prinose.

Prema rečima voćara situacija je dobra i kada su voćnjaci u pitanju jer niske temperature poslednjih dana nisu oštetile stabla voćaka.

-Par stepeni ispod nule je podnošljivo za voćnjake, naročito za jabuke, šljive, višnje i dunje, dok su breskve i kajsije po pravilu osetljivije i njima niske temperature nikako ne odgovaraju, kažu voćari.

Voćari ističu da ukoliko vremenske prilike budu očekivane za ovo doba godine, odnosno ako ne bude drastično niskih temperatura u martu i aprilu i bude dovoljno padavina, onda se može očekivati i dobar rod voća.

Komentara: 0


#   Prokuplje   proleće   usevi   Poljoprivredna stručna služba   prihrana
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima