Južna Srbija Info

Radnici FOM-a u Prokuplju obustavili proizvodnju

rssBookmark and Share

Prokuplje 23.05.2015. RTS, Južna Srbija Info

Pedesetak radnika Fabrike obojenih metala u Prokuplju, skoro mesec dana su van svojih radnih mesta, nakon obustave proizvodnje, zbog, kako tvrde, dugovanja šest zarada i doprinosa za poslednje tri odnosno, godinu i po dana.

FOM, Foto: sloga.org.rs
FOM, Foto: sloga.org.rs

Dok su oni očekivali dogovor o dinamici isplate i nastavak proizvodnje, poslovodstvo je petnaestoricu radnika suspendovalo, a ostale poslalo na odmor.

Revoltirani zbog nemogućnosti da se leče i neredovne isplate zarada, radnici su, kako tvrde, obustavili proizvodnju, da bi na taj način ukazali na svoj težak položaj.

"Tražili smo jednu platu i overene zdravstvene knjižice. Oni su to shvatili kao kršenje Zakona o radu, na koji se pozivaju, a sami ga ne poštuju. Ja ne mogu da zamislim da u 21. veku neko može da radi pod takvim uslovima  u livnici, bez zdravstvenog osiguranja i sistematskih 
pregleda", kažu radnici FOM-a.

Iako problemi radnika traju godinama, kako tvrde u sindikatu, poslodavca do sada niko nije uspeo da natera da poštuje važeće zakonske propise.

"Kad država ne može da stane na put, da ljudima obezbedi ta prava, mi smo svi spremni da damo otkaze, jer više ne možemo da radimo, niti da se lečimo. To je izgleda jedini način da se ovi problemi reše", kaže Slavoljub Popović, predsednik sindikata "Sloga" u FOM- u Prokuplju.

Kako nezvanično saznaje RTS, trenutno na posao dolazi samo nekoliko administrativnih radnika i povremeno vlasnik.

Vlasnik i direktor Fabrike obojenih metala u Prokuplju, Dragan Živković i pored nekoliko pokušaja i dogovora, u zakazano vreme nije se javljao na telefon.

Zaključana kapija sprečila je i inspektore rada da izvrše nadzor, tvrde u Inspektoratu za rad, gde su ekipi RTS-a rekli da su i ranije imali problema u sprovođenju mera iz svoje nadležnosti, u ovoj fabrici. Radnici do svojih prava ne mogu ni preko Suda, kažu u advokatskoj kancelariji Stojanović, u Prokuplju.

"Sve tužbe ili veći deo tih postupaka su okončani, međutim, postupak izvršenja ne može da se sprovede, jer je preduzeće u višegodišnjoj blokadi", kaže Dragiša Stojanović, advokat.

FOM, nekadašnji gigant u obojenoj metalurgiji, koji je zapošljavao više od hiljadu radnika, privatizovan je iz stečaja 2008. godine, za 215 miliona dinara.

Komentara: 0


#   Prokuplje   plate   štrajk   FOM   Dragan Živković
@


 


[ Dodaj komentar ]