Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radnici zabrinuti je za sudbinu preduzeća

rssBookmark and Share

Pirot 01.08.2014. RTS

Više od 1.300 radnika pirotske fabrike "Aha Mura Prvi maj" zabrinuto je za sudbinu preduzeća, jer još ne znaju kakav će biti njegov status.

Radnici zabrinuti je za sudbinu preduzeća

Slovenačka "Mura" je u stečaju, a Prvomajci razrešenje situacije pirotske firme očekuju od nadležnih ministarstava i države.

Za samo sedam godina, nekadašnji pirotski tekstilni gigant dva puta je neuspešno privatizovan. Neizvesnost iz 2010. godine, kada je raskinuta prva privatizacija, sada ponovo prati radnike "Prvog maja".

Iako su veoma zabrinuti za svoja radna mesta i sudbinu firme, malo je radnika koji su to želeli da kažu i pred kamerama. Ono što je svim odgovorima zajedničko jeste neizvesnost.

Uprkos teškoj situaciji i nakon proglašenja stečaja slovenačke "Mure", u pirotskoj fabrici nije prekidana proizvodnja. Šije se za dugogodišnje, poznate, kupce iz Nemačke, Italije, Francuske, Irske. Ali - ne još zadugo.

"U ovom trenutku, svi radnici su na poslu i mi završavamo sezonu koja je u toku, otprilike do sredine avgusta", kaže Slaviša  Svilarov, finansijski direktor "Aha Mure Prvi maj",  "ali je u ovoj situaciji nemoguće da se poslovi za novu sezonu ugovore, s obzirom na nestabilnost u firmi."

Predstavnici sindikata smatraju da je u ovako neizvesnoj situaciji - kada ne znaju šta će se desiti sa firmom do povratka sa godišnjeg odmora - nezahvalno pričati na koji način se mogu zaštititi radnici.

Status još nije rešen, naglašava Vladimir Marinković, iz ASNS: "Kada se izađe sa konkretnim predlgom iz Ministarstva, mi ćemo tek onda znati na koje ćemo se korake odlučivati da bismo zaštitili sva prava radnika."

U lokalnoj samoupravi naglašavaju da nemaju ingerencije za prodaju preduzeća i pronalaženje investitora. Razgovarali su u Beogradu sa predstavnicima nadležnog ministarstva, stalno su u kontaktu, ali je - kažu- država ta koja će, po novom zakonu o stečaju, odlučiti o daljoj sudbini pirotske fabrike.

"Onaj ko je prodavao preduzeće i onaj ko ima zakonske ingerencije jeste Ministarstvo privrede", naglšava Vladan Vasić, predsednik Opštine Pirot. "Na kraju krajeva, država ima institucije preko kojih može da nađe novog investitora."

Zaposleni u "Aha Muri Prvi maj", njih 1.328, od kojih  82 % radi u proizvodnji, nadaju se da će nadležni naći načina da se preduzeće sa šezdesetogodišnjom tradicijom u tekstilnoj proizvodnji ne ugasi. Tvrde da za to ima finansijskih uslova i da će se, ukoliko država stane iza ovog preduzeća, vratiti poverenje poverilaca i kupaca - koji zbog kvalitetne proizvodnje žele da nastave saradnju sa pirotskim tekstilcima.

Komentara: 0


#   Pirot   radnici   Vladan Vasić   predsednik opštine   AHA Mura   firma   radna mesta   status     Ministarstvo privrede   Prvi maj
@kzpvladanvasic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima