Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić: Nadam se povoljnijim cenama ruskog gasa za Srbiju

Bookmark and Share

23.02.2022. RTS, Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će i Srbija imati problema ako ruski gas u Evropi bude 2.000 dolara za 1.000 metara kubnih, ali da će svakako naša zemlja bolje proći od drugih i da se nada povoljnijim cenama u dogovoru sa Rusijom.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Aleksandar Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što je Dmitrij Medvedev poručio EU da će plaćati gas 2.000 dolara.

Ne mogu da kažem da je to dobro za nas, rekao je Vučić i dodao da će svakako gledati da se umanje naši problemi u svetskoj krizi.

Predsednik je poručio da građani Srbije ne treba da brinu.

"Učinićemo da bude manja kriza nego u drugim zemljama. Ipak, 2.000 dolara za gas bi za nas bilo neizdrživo. Nadam se da ćemo postići povoljniji dogovor", rekao je Vučić.

Istakao je da ne zna ko bi u Evropi mogao da plati tako visoku cenu gasa, kao i da je gas iz drugih izvora samo prazna priča, pošto tako može da se nadomesti samo deo potrebnih količina gasa.

"Odmah da vam kažem, za nas bi to bilo apsolutno neizdrživo. Tako da se nadam da ćemo postići neki povoljniji dogovor. Ne znam ko to u Evropi može da plati. Ali, bez ruskog gasa oni ne mogu. To što će tankerima da dovoze LNG – tečni prirodni gas, to je prazna priča, pošto može da se nadomesti tek deo potreba. To mogu da pričaju nekom neiskusnom ko je tek pola godine na vlasti ili sluša te bajke. Znam dobro koliko ima i kog gasa, i odakle, i šta ima u Aleksandropolisu i šta ima u gasovodu TAP i TANAP", napomenuo je Vučić.

Predsednik je dodao da Srbija sada ima i najjeftiniju struju u Evropi.

Kaže da će i večeras kada završi obaveze u Monaku, pre odlaska u Španiju, ponovo da se bavi time šta još može da se uradi kako bi se naša zemlja dodatno osigurala u krizi.

Ima bezbroj problema, ali radimo naporno i spremamo se za sve, poručio je Vučić. 

"Postoje alternative, ali nemamo more i luke"

Predsednik je, povodom aktuelne situacije u Ukrajini i moguće energetske krize, rekao da postoje alternative za uvoz energenata, ali je veliki hendikep što Srbija nema more.

Ukazao je da moramo da koristimo luke u susedstvu, ali da neke zemlje ne mogu da dođu, na primer, do luke Konstance zbog raznih multilateralnih odnosa.

Preneo je da je razgovarao sa predsednikom Irana, koji, kako je rekao, ima mnogo toga što nam je potrebno od nafte, gasa, đubriva.

"Ali organizujte to. Nije lako, ali verujem da ćemo s njima moći u budućnosti", objasnio je Vučić.

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   Rusija   gas
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima