Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: 77 sugestija o nacrtu Generalnog urbanističkog plana Grada

rssBookmark and Share

Niš 16.12.2022. Jovan Miladinović, Niške vesti, Južna Srbija Info

Danas je u Oficirskom Domu održana prva javna rasprava o nacrtu Generalnog urbanističkog plana Grada na kojoj su Nišlije imale priliku da iznesu svoje primedbe i sugestije na Nacrt odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana, pišu Niške vesti.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Kako ističu nadležni, pristiglo je 77 sugestija, najviše za pojedinačne parcele, zatim za saobraćaj, namenu prostora i za infrastrukturu.
„Grad nam se širi, trebalo bi doneti odluku na koju stranu, da li ćemo zabraniti izgradju u centru grada ili će to biti možda drugačija odluka. Sada su to nažalost tačkaste pojave stambenih zgrada koje se pojavljuju u svim delovima grada. Kada se bude doneo GUP mislim da će svako naselje imati svoje prepoznatljive obrise, da tamo gde su kuće one ostanu i da zabranimo šarenilo u gradu koje vrlo teško komunalna infrastruktura trenutno može da prati“, izjavila je Dragana Sotirovski.

Foto: Niške vesti

Prema rečima, glavna gradske urbanistkinje, Tanje Obradović, pristiglo je ukupno 77 sugestija, od kojih se preko 40 odnosi na pojedinačne parcele.

Foto: Niške vesti

„GUP ne tretira pojedinačne parcele, ali će svakako te sugestije usloviti u daljoj planskoj razradi i biće razmotrene. Nakon tih sugestija najviše je bilo za saobraćaj, namenu prostora i infrastrukturu, ostale sugestije se tiču same odluke i postupka izrade GUP-a „,pojašnjava ona.

Narodna poslanica i predsednica niškog ogranka Pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković, iznela je primedbu koja se tiče pretvaranja površina javne namene u privatne površine.

Foto: Niške vesti

„Moraju mnogo da vode računa da ovaj plan sada bude zakonit, da bude usvojen sa onim što Sekretarijat za zaštitu životne sredine treba da da, takođe ovaj plan mora da štiti javni interes i da prestane sa pretvaranjem površina javne namene u površine privatne ili mešovite namene“, kaže Kerković.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   zavod za urbanizam   Tamara Kerković   Tanja Obradović   GUP   Generalni urbanistički plan
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima