Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Američka pomoć za nišku Toplanu, kroz projekat energetske efikasnosti

rssBookmark and Share

Niš 13.05.2019. Južna Srbija Info

Pomoćnik direktora Američke agencije za međunarodni razvoj, USAID Brok Birman potpisao je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Niša, Čačka i Pančeva, čime je otpočeo novi projekat koji ima za cilj unapređenje efikasnosti gradskih toplana u ovim gradovima.

Američka pomoć za nišku Toplanu, kroz projekat energetske efikasnosti

Pavlov i zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić. Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji trajaće dve godine, a njegova vrednost je 2,1 milion dolara.

Cilj je smanjenje potrošnje energenata kroz poboljšanu efikasnost grejanja na lokalnom nivou.

„Unapređenje efikasnotsi toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju“, rekao je Birman. „

„Okvirni sporazum koji su potpisali Vlada Republike Srbije i Vlada SAD-ea je omogućio da danas potpišemo i ovaj memorandum. Drago nam je da je USAID od više gradova u Srbiji odlučio da podrži u ovome i naš grad. Verujemo da će ovo omogućiti dalje korake u unapređenju energetske efikasnosti i da ćemo kao grad dati puni doprinos tome. Sredstva i sve ono što će slediti u drugoj fazi verujem da će biti iskorišćeno na pravi način za unapređenje energetske efiksanosti koja će za posledicu imati i zadovoljstvo građana ali i uštede koje će obezbediti sam sismet“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov je istako da je energetska efikasnost i korišćenje alternativnih izvora energije strateško opredeljenje grada Pančeva, a u prilog tome su i sredstva koja je Pančevo privuklo.

Milica Dačić, zamenik gradonačelnika Čačka se, takođe zahvalila na tome što ih je USAID izabrao za ovaj projekat.

„Pokušavamo da kroz ovakve projekte probudimo i ekološku svest naših sugrađana i nadamo se da ćemo dobiti mogućnost da budemo i u drugog fazi ovog USAID-ovog projekta“, naglasila je Dačić.

Nakon potpisivanja Memoranduma gosti su obišli postrojenja Gardske Toplane u Nišu.

Komentara: 0


#   Niš   Gradska toplana JKP   Vlada Republike Srbije   SAD   Darko Bulatović   USAID   Predrag Milačić   energetska efikasnost
@Vlada_SR @DarkoBulatovic_ @USAID @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima