Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je prvi dan male mature: Učenici polažu test iz maternjeg jezika

Bookmark and Share

18.06.2024. RTS, Južna Srbija Info

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas su započeli svoju malu maturu polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Završni ispit je počeo u 9 časova i trajaće do 11 sati, a održava se istovremeno u celoj zemlji. U slučaju kašnjenja u početku ispita, vreme izrade testa se produžava, tako da učenici imaju ukupno 120 minuta za rad.

Foto: Ministarstvo prosvete
Foto: Ministarstvo prosvete

Tokom prvih 45 i poslednjih 15 minuta ispita, učenicima nije dozvoljeno da napuštaju prostoriju.

Sledeći dan, u sredu, 19. juna, osmaci će polagati završni ispit iz matematike, dok će 20. juna polagati test iz izbornog predmeta.

Pravila ponašanja tokom ispita
Na završnom ispitu strogo je zabranjeno korišćenje mobilnih telefona, pametnih satova, kalkulatora, beležaka, papira, kao i svih drugih materijala koji nisu deo propisanog pribora za ispit. Svako kršenje ovih pravila može dovesti do diskvalifikacije sa ispita.

Ocenjivanje i rezultati
Svaki od testova nosi maksimalno 20 poena. Da bi se izračunali poeni za upis u srednje škole, broj osvojenih bodova na testovima iz maternjeg jezika i matematike množi se sa koeficijentom 0,7, a broj bodova osvojenih na trećem testu sa koeficijentom 0,6.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u subotu, 22. juna, na nivou škole i na portalu "Moja srednja škola". Učenici i njihovi roditelji imaju pravo da podnesu prigovor na rezultate, bilo neposredno u školi ili elektronskim putem. Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna, a raspodela po srednjim školama i obrazovnim profilima 2. jula.

Raspored i Kalendar
Planirano je da se završni ispit održi 17, 18. i 19. juna, ali je pomeren za dan kasnije, odnosno za 18, 19. i 20. jun, zbog zaključka Vlade Srbije da 17. jun, drugi dan Kurban-bajrama, bude neradni dan za islamske vernike u Srbiji.

Upis u srednje škole će i ove godine moći da se obavi elektronski, na portalu "Moja srednja škola", u periodu od 2. do 6. jula.

Kalendar:

18. jun: Test iz srpskog jezika (9.00)
19. jun: Test iz matematike (9.00)
20. jun: Test iz izbornog predmeta (9.00)
22. jun: Preliminarni rezultati male mature
22. jun: Prijem prigovora na preliminarne rezultate
25. jun: Konačni rezultati male mature
26-27. jun: Popunjavanje lista želja za upis
29. jun: Objavljivanje konačne liste želja
2. jul: Objavljivanje raspodele đaka po školama
2. jul: Objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug
Učenicima želimo puno sreće na završnim ispitima i uspešan upis u željene srednje škole.


#   Mala matura   Ministarstvo prosvete   osmaci   završni ispit
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima