Južna Srbija Info

Dragana Cvetković Ilić je vrhunski matematičar, a sada je stiglo i priznanje iz sveta

rssBookmark and Share

Niš 19.02.2020. Jelena Piljević, RTS

Profesorka Dragana Cvetković Ilić iz Niša izabrana je za člana borda najznačajnijeg svetskog matematičkog udruženja za linearnu algebru. To je najveće priznanje koje je postigao neki matematičar iz Srbije u toj oblasti.

Dragana Cvetković Ilić je vrhunski matematičar, a sada je stiglo i priznanje iz sveta

Iza Dragane Cvetković Ilić je mnogo rada i nekoliko značajnih priznanja. Bila je najbolji matematičar mlađi od četrdeset godina i prva je dobitnica nagrade Uneska za žene u nauci.

Članica je Društva za linearnu algebru sa sedištem u Americi više od deset godina ali ju je vest da je, tajnim glasanjem, izabrana za člana borda direktora ipak iznenadila.

"Mogu samo da kažem da mi predstavlja veliko zadovoljstvo i čast da predstavljam svoju zemlju, svoj fakultet i univerzitet", izjavila je prof. dr Dragana Cvetković Ilić.

Matematiku kao životno opredeljenje izabrala je u gimnaziji koju je, kao talentovani učenik, završila za tri godine kao i Prirodno-matematički fakultet u Nišu na kome radi kao redovni profesor.

Već 15 godina predaje i specijalnom odeljenju za nadarene matemetičare u niškoj gimnaziji "Svetozar Marković".

"Zanimanje matematičara je aktuelno danas i matematičari nalaze svoje mesto ne samo u školi, nego i u privredi, u industriji, na berzama, u bankama. Tako da svima koji imaju ljubav prema matematici predlažem da je gaje, da se bave ovom zaista divnom naukom", istakla je Cvetković Ilićeva.

Matematičar je bio i Draganin tata i nosi je, kaže, u genima, pa je za nju matematika i više od nauke.

"Mislim da je matematika svuda oko nas i da je ona jednostavno, kao što mnogi kažu, kraljica svih nauka. Od samog jutra krenemo da mislimo i nismo ni svesni da koristimo matematičku logiku i mislim da je za život to mala prednost koju matematičari imaju u odnosu na druge", zaključila je profesorka Cvetković Ilić.

Draganin mandat u bordu direktora počinje 1. marta i traje tri godine, a u tome, kao i uvek do sada, može da račua na podršku svoje porodice – supruga i dve kćerke.

Jelena Piljević, RTS

video...

Komentara: 0


#   Niš   SAD   Svetozar Marković gimnazija   Prirodno-matematički fakultet   UNESKO   matematika   Dragana Cvetković Ilić
@UNESCO @


 


[ Dodaj komentar ]