Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Daje plac za spomenik umetnici

rssBookmark and Share

Aleksinac 30.06.2009. D. Kocić, Press

Aleksinački odbornik Dušan Ostojić nudi na poklon svoj plac u Gornjem Adrovcu kako bi na njemu bio podignut spomenik Olji Ivanjicki.

Daje plac za spomenik umetnici

Dušan Ostojić, odbornik u Skupštini opštine Aleksinac, odlučio se na nesvakidašnji gest kako bi odao počast nedavno preminuloj umetnici Olji Ivanjicki. On je svoj plac u selu Gornji Adrovac ponudio njenim prijateljima kako bi joj izgradili spomenik.

Ovo aleksinačko selo već više od jednog veka čuva uspomenu na ruskog plemića Nikolaja Rajevskog, koji je braneći Srbiju od Turaka poginuo baš u Gornjem Adrovcu. On je Lavu Tolstoju poslužio kao prototip za lik Vronskog u romanu „Ana Karenjina". Ostojić smatra da Olja Ivanjicki, i sama potomak ruskih emigranata, treba da dobije spomenik na mestu koje je simbol neraskidivog prijateljstva ruskog i srpskog naroda.

Pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski jula 1876. godine došao je kao dobrovoljac u Srbiju da bi se borio protiv Turaka. Nepunih mesec dana kasnije, 20. avgusta po starom, odnosno 1. septembra po novom kalendaru, poginuo je u Gornjem Adrovcu. Imao je 37 godina. Njegovi saborci su mu na mestu pogibije podigli spomenik, a sahranili su ga u manastiru Sveti Roman kod Đunisa. Telo je tamo počivalo samo pet dana, jer je na zahtev njegove majke, a nakon parastosa u Sabornoj crkvi u Beogradu, kojem je prisustvovao i knez Milan Obrenović, prebačeno u Rusiju. Zahvaljujući novcu koji je poslala Nikolajeva snaha Marija Rajevski, 1903. godine na mestu njegovog stradanja podignute su crkva i škola. Crkva je obnovljena 1973. godine i od tada je pod zaštitom države. Ona je godinama mesto hodočašća nesrećnih ljubavnika.

Kako crkva pripada Ruskoj patrijaršiji, dozvola za postavljanje spomenika Olji Ivanjicki zahtevala bi komplikovanu proceduru. Zato je Ostojić odlučio da za ovu namenu ponudi dva ara svog placa u neposrednoj blizini crkve.

- Crkva svete Trojice u Gornjem Adrovcu je najpoznatiji objekat koji su posećivali ruski emigranti. Olja Ivanjicki je takođe ovde boravila u više navrata. Zbog svega što je Olja bila, smatram da zaslužuje da se i njen spomenik nađe na ovom mestu - objašnjava Ostojić.

On ne zahteva nikakvu nadoknadu za ustupljenu zemlju.

- Jedini uslov je da u roku od godinu dana počne da se gradi spomenik, jer ne bih želeo da se usled odugovlačenja na kraju odustane od ove ideje. Njeni prijatelji umetnici najbolje znaju kakav bi joj spomenik priličio. Spreman sam da odmah potpišem ugovor o poklonu - ističe Ostojić.

 

Neda Arnerić: Divna ideja

Glumica Neda Arnerić, koja je sa Oljom Ivanjicki radila na promociji srpskog slikarstva u okviru Niške art fondacije, pozdravila je ideju da joj se podigne spomenik u Gornjem Adrovcu.

- To je veoma lepa zamisao, ali trebaće vremena da se ona realizuje - kazala je Arnerićeva.

 

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=70794&sectionId=56&view=story

Komentara: 0


#   Aleksinac   Gornji Adrovac   odbornik   Dušan Ostojić   Sveti Roman   Olja Ivanjicki   Nikolaj Rajevski   Milan Obrenović   Ana Karenjina   Neda Arnerić   Crkva Svete Trojice
@zubarcina @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima