Južna Srbija Info

GO Pantelej: Donacija monasima u manastiru Sveti Jovan

rssBookmark and Share

Niš 21.01.2015. Belami, Južna Srbija Info

Rukovodioci Gradske opštine Pantelej posetili su monahe u manastiru Sveti Jovan koji se nalazi iznad Gornjeg Matejevca i, u duhu dobre praznične tradicije, donirali im osnovne dugotrajne životne namirnice.

GO Pantelej: Donacija monasima u manastiru Sveti Jovan

Opština Pantelej svake godine organizuje posetu ovom manastiru na Badnji dan ili Jovanjdan i uručenje donacija, šećera, brašna, zejtina i drugih životnih namirnica. Kako ističe predsednik ove opštine Srđan Savić, o duhovnim svetinjama treba voditi računa.

„Trudimo se da sarađujemo sa crkvom jer je dobro za građane kada postoji dobra saradnja lokalne samouprave i duhovne vlasti", kazao je Savić. Narodni poslanik Bratimir Vasiljević istakao je tom prilikom da je važno gajiti veru i istrajati u tome.

Manastir Sveti Jovan jedan je od dva manastira na području opštine Pantelej. Datira još iz četvrtog veka, a sadašnje zdanje sagrađeno je na temeljima iz 11. veka. U njemu žive tri monaha, dok u manastiru Sveti Đorđe u Kamenici trenutno nema monaha.

„Na teritoriji naše opštine nalazi se više drevnih crkava i manastira, treba voditi računa o duhovnim svetinjama i nadamo se da će oni opstati", kaže predsednik opštine Pantelej.

Manastir se nalazi na nekoliko kilometara iznad Gornjeg Matejevca, a od sela do manastira vodi uzana staza. Prema rečima Srđana Savića, u narednom periodu plan će biti uređenje staze, kako bi što više vernika lakše stiglo do hrama.

„Potrudićemo se da obnovimo put kao jedan od atarskih puteva kako bi bio pristupačniji. Međutim, šetnja do manastira nije naporna i, osim u slučaju snega i kiše, prija", kaže Savić, što dokazuje veliki broj meštana Gornjeg Matejevca i okolnih sela koji su se u toku jučerašnjeg dana uputili u manastir kako bi prisustvovali liturgiji i kako bi se presekao slavski kolač.

Komentara: 0


#   Niš   manastir   donacija   Sveti Jovan   Srđan Savić   predsednik opštine   Gornji Matejevac   Pantelej   Bratimir Vasiljević   Badnji dan   manastir Sveti Jovan   monasi   Sveti Đorđe   slavski kolač
@


 


[ Dodaj komentar ]