Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gradskim opštinama Pantelej i Crveni krst sredstva za energetsku efikasnost

rssBookmark and Share

Niš 20.05.2021. Južna Srbija Info

Potpisivanjem ugovora o dodeli sredstava u Ministarstvu rudarstva i energetike, gradska opština Pantelej i gradska opština Crveni krst dobijaju priliku da posle više decenija rekonstruišu dve škole, OŠ „Stefan Nemanja“ i SŠ „Neimar“ koje pohađa oko 1.500 đaka.

Gradskim opštinama Pantelej i Crveni krst sredstva za energetsku efikasnost

Potpisivanju i uručenju ugovora, koje je predsednicima gradskih opština Pantelej Nataši Stanković i predsedniku gradske opštine Crveni krst Miroslavu Milutinoviću uručila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, prisustvovala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Sredstva koja smo dobili od Ministarstva rudarstva i energetike su jaka važna, Grad Niš će zahvaljujući ovim projektima uštedeti oko četiri miliona dinara, rekla je gradonačelnica Niša govoreći na svečanom uručenju ugovora za još 20 opština iz cele Srbije.

Jako veliko interesovanje je građana u Nišu za projekte zamene stolarije koje ovo Ministarstvo raspisuje, kao i za zamenu kotlova na čvrsto gorivo, navela je Dragana Sotirovski.

Vlada Republike Srbije se opredelila da je energetska efikasnost jedan nacionalni cilj, nacionalni prioritet i da je važna jednako kao izgradnja jedne hidroelektrane ili solarne elektrane, istakla je ministarka Mihajlović.

One opštine koje su potpisale ugovor su primer inventivnosti i primer drugim opštinama da budu aktivnije u ovoj oblasti, napomenula je ona.

Za ove projekte je opredeljeno pola milijarde dinara. Zahvaljujući ovim projektima u atmosferu nećemo emitovati 3.000 tona ugljen-dioksida, sedam miliona kilovatčasova električne energije ili energiju koja se potroši za 650 domaćinstava prosečne površine od 50 kvadratnih metara, ukazala je Mihajlović.

Predsednica gradske opštine Pantelej Nataša Stanković istakla je da je stolarija u OŠ „Stefan Nemanja“ stara 40 godina, da je projekat vredan 46 miliona dinara, da Ministarstvo izdvaja 20, a Grad Niš 26 miliona dinara.

Predsednik gradske opštine Crveni krst Miroslav Milutinović je rekao da se projektom postižu  znatne uštede i precizirao da je projekat rekonstrukcije SŠ „Neimar“ vredan 25 miliona dinara, da Ministarstvo izdvaja 17 miliona, a Grad Niš osam miliona dinara.

Komentara: 0


#   Niš   Dragana Sotirovski   Zorana Mihajlović   Crveni Krst gradska opština   Miroslav Milutinović   OŠ Stefan Nemanja   GO Pantelej   energetska efikasnost   Nataša Stanković   Neimar SŠ
@GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima