Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Javno posmatranje pomračenja Sunca sa Tvrđave

rssBookmark and Share

19.03.2015. Jugmedia, Južna Srbija Info

Astronomsko društvo “Alfa” u saradnji sa Prirodno-matematičkim fakultetom organizuje dvodnevne aktivnosti povodom prirodnog fenomena, pomračenja Sunca.

Javno posmatranje pomračenja Sunca sa Tvrđave

Večeras od 19 časova organizuju veče astronomije posvećeno predstojećem pomračenju Sunca.

U prvom delu programa, Milan Milošević, student doktorskih studija fizike, održaće predavanje „Sunce – naša zvezda“. Na ovom predavanju posetioci će moći da se upoznaju sa životom i osobina naše zvezde, aktivnostima na Suncu i njihovom mogućem uticaju na Zemlju i život na njoj.

Drugo predavanje „Ne paničite – to je samo pomračenje Sunca“ održaće profesor Dragan Gajić, redovni profesor Departmana za fiziku PMF. Profesor Gajić govoriće o tome kako nastaju pomračenja Sunca i pomračenjima kroz istoriju.

Predavanja će biti održana u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu (ulica Višegradska 33) a ulaz je slobodan.

Na dan pomračenja, u petak 20. marta, Astronomsko društvo Alfa organizovaće javno posmatranje pomračenja Sunca.

Ako vremenski uslovi budu povoljni, teleskopi će biti postavljeni u Tvrđavi, na bedemu iznad letnje pozornice. Pomračenje počinje u 9.40 i trajaće do 11.58. Maksimum pomračenja nastupiće u 10.48.

Predstojeće pomračenje Sunca biće “najveće” totalno pomračenje Sunca u Evropi, posle poznatog pomračenja Sunca iz 1999. godine. Totalno pomračenje videće se iz severnih delova Evrope, dok će u našim krajevima biti vidljivo delimično pomračenja. U trenutku maksimuma Mesec će prekriti oko polovine diska Sunca. Sledeće pomračenje Sunca videće se iz naših krajeva tek juna 2020. godine.

Komentara: 0


#   vremenski uslovi   Milan Milošević   astronomija   Dragan Gajić   pomračenje   Alfa astronomsko društvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima