Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ko nema sedišta za decu, platiće i do 120.000 dinara

Bookmark and Share

03.11.2017. Novosti

Novi predlog izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije posebnu pažnju posvećuje deci u saobraćaju. Dečja sedišta obavezna dok mališani ne narastu preko 135 centimetara

Thinkstock
Thinkstock

Kazna za nesavesnog vozača koji bude vozio dete bez auto-sedišta u Srbiji, umesto sadašnjih maksimalnih 30.000 iznosiće i do 120.000 dinara. Tako određuju izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja koji bi uskoro trebalo da se nađu pred poslanicima Skuštine Srbije.

Sedišta za najmlađe moraće da imaju odgovarajući atest, a biće obavezna za svako dete dok ne dostigne 135 centimetara visine.

- Izmene Zakona predviđaju da se kazne za vožnju deteta van sedišta povećaju i da budu i do 120.000 dinara - kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović. - Tu ne sme da bude nikakvog kompromisa jer su deca među najugroženijim kategorijama u saobraćaju.

Okanović za "Novosti" kaže i da je pre dve godine usvojena Strategija o bezbednosti saobraćaja Srbije koja predviđa da nijedno dete ne nastrada u saobraćaju od 2020. Nažalost, prošle godine je u Srbiji u saobraćajnim nesrećama nastradalo 12 dece. Od toga osam u kolima roditelja i sva su vožena bez odgovarajuće opreme.

- Ove godine je situacija još gora i do sada je nastradalo 14 dece - kaže Okanović. - Kazne su tu da nateraju roditelje kada nikakvi apeli i edukacija ne mogu da ih uvere da posvete maksimalnu pažnju prevozu svoje dece.

Bezbednosna dečja auto-sedišta smanjuju rizik od povreda dece i do 70 procenata. Nažalost, istraživanja pokazuju da mali broj ljudi, tek nešto više od 10 odsto, poštuje ove odredbe Zakona. Cene auto-sedišta na našem tržištu su veoma šarolike i kreću se od 3.000 pa do 50.000 dinara.

Važeći Zakon kaže da dete do tri godine starosti mora da se prevozi u bezbednosnom sedištu, što se u praksi pokazalo kao neodgovarajuće. Zato će u bezbedonosno sedište morati sva deca uzrasta do 135 centimetara. U pojedinim evropskim zemljama propisano je i da je ta visina najmanje 150 centimetara.

Prema trenutnim propisima, kazna za prevoz dece u krilu ili na prednjem sedištu bez auto-sedišta, iznosi od 15.000 do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora, uz šest kaznenih poena i oduzimanje vozačke dozvole na najmanje tri meseca. Kazne mogu biti i veće ako je izazvana saobraćajna nezgoda. Po predloženim izmenama, uz novčanu kaznu od 30.000 do 120.000 dinara, predviđena je i kazna zatvora do 30 dana, 14 kaznenih poena i osam meseci zabrane upravljanja vozilom!

P. Ž. Večernje novosti

Komentara: 0


#   saobraćaj   saobraćajna nezgoda   deca   automobili   Damir Okanović   Večernje novosti   Agencija za bezbednost saobraćaja   vozačke dozvole
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima