Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Makedonska pravoslavna crkva OA i zvanično dobila autokefaliju od SPC

Bookmark and Share

05.06.2022. RTS, TANJUG

Patrijarh Porfirije uručio je u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos kojim Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi OA.

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Patrijarh Porfirije je pre uručenja tomosa rekao da su se stvorili uslovi da i Ohridska arhiepiskopija ima sposobnosti da bude samostalna crkva.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je rekao da se crkva time ne deli nego da raste zajedno u ljubavi i slozi.

"Proces koji smo započeli, zapravo, koji je većim delom bio realizovan služenjem naše svete liturgije u Skoplju, danas, po blagodeti Božjoj, imamo priliku da ovenčamo. To što već postoji među nama, to je jedinstvo koje je u jednom periodu bilo narušeno i jedinstvo koje vaspostavljeno, a onda je otišlo i korak dalje, u duhu života crkve kroz vekove, a to je da Makedonska crkva, Ohridska arhiepiskopija, ima ne samo uslove, nego ima i mogućnosti i potrebu da se organizuje u kontekstu autokefalne crkve", rekao je Porfirije i dodao da je to najbolje za obe pravoslavne crkve i pravoslavlje, braće i sestre u Severnoj Makedoniji.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je rekao da su osećali da ono što je već realizovano služenjem liturgije u Skoplju, danas treba javno da kažu i pokažu dokumentom koji se zove tomos.

"To što je naša duboka spoznaja i duboko osećanje posle međusobnog saglasja koje smo postigli između sebe, dužni smo da obavestimo sve pomesne crkve o takvom činu i zvanično, iako većina crkava zna za ovo, i naravno, većina crkava podržavala je i podsticala sve nas zajedno da idemo u ovom pravcu. Imam informacije da na mnogim mestima gde su naši vernici, i Makedonci i Srbi, iskazuju neopisivu radost zbog ovakvog našeg postupka", poručio je Porfirije.

Naglasio je da autokefalnost koja je data MPC nema nikakve veze sa drugim prostorima u kojima postoji i dejstvuje SPC.

"Uslovi i konteksti, ono što smo smatrali poretkom u Severnoj Makedoniji apsolutno je drugačije u odnosu na sve druge prostore na kojima postoji i živi naša crkva", istakao je Porfirije.

Poglavar SPC rekao je da crkva ima svoju dinamiku, svoj život i da ta dinamika, život i ustrojstvo crkve ni u kom slučaju ne mogu biti svedeni na dinamiku, principe i pravila koja izviru iz ovoga sveta.

"Ne postoji nijedan pojedinac, pa makar bio on i najsvetiji, niti bilo kakve vrednosti od ovoga sveta, pa i one najsvetije i najvažnije, kojima se život crkve može iscrpeti. Crkvom se ne služi, nego se crkvi služi. Crkvom ne možemo da se služimo, ona nije oruđe, a kamoli oružje. Svi crkvi služimo po svojim sposobnostima, talentima i daru Božjem", rekao je Porfirije.

Poglavar je istakao da se autokefalnošću crkva ne deli, nego se umnožava i raste, rastući se i umnožavajući se u ljubavi.

"Crkva se ne deli po svojim sastavnim delovima u sveopštem jedinstvu crkve Hristove i zapovesti Hristove da bi se zatvarala u sebe, da bi se odvajala, da bi negovala isključivo nešto što ima zemaljski cilj, nego se umnožava i organizuje tako da ono što je zemaljsko, što je dar od Boga, na najbolji mogući način se umnožava i raste i da kroz taj rast svaki deo crkve može da daruje sebe drugim delovima crkve, a da svi zajedno rastemo u ljubavi i jedinstvu vere", poručio je Porfirije.

Posle obraćanja poglavara SPC pročitan je tekst tomosa, a arhirepskog ohridski i makedonski Stefan rekao je da je treća, zajednička liturgija u Beogradu potvrdila jedinstvo i ljubav MPC i SPC.

"Danas je stigla i najveća radost, jer ono što smo se odavno dogovarali ono što je naš Sinod tražio, a vaš Sveti arhijerejski sabor jednoglasno prihvatio, potpisali ste tomos i potvrdili realnost, a to je autokefalnost Ohridske arhiepiskopije MPC", poručio je arhiepiskop Stefan.

On je dodao da će se toj vesti radovati svi vernici u Severnoj Makedoniji uključujući i srpski narod u toj zemlji, ali i zato što će ona označiti jedinstvo dve crkve.

Patrijarh je istakao i da je veoma radostan zbog toga što se autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve raduju i Srbi i Makedonci u Severnoj Makedoniji.

Patrijarh Porfirije je preporučio da MPC sada nađe odgovarajuće ime.

Srpski partijarh je takođe istakao da crkva ne može da bude oružje i da nije oružje za ostvarivanje bilo kakvih drugih ciljeva.

Porfirije je naglasio i da ova odluka neće uticati na druga kanonska podrucja SPC, jer su, kako je rekao, drugačiji uslovi u Severnoj Makedoniji nego u drugim delovima SPC.

Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio je jednoglasno da Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji dâ autokefalnost.

U besedi vernicima nakon liturgije u Sabornom hramu Svetog Klimenta Ohridskog u Skoplju tu odluku potvrdio je patrijarh srpski Porfirije 24. maja.

Odluka o autokefalnosti stigla je svega nekoliko dana nakon Liturgije pomirenja dve crkve i manje od sedam dana nakon što je Sabor saopštio da priznaje najširu autonomiju Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA).

Komentara: 0


#   SPC   Patrijarh Porfirije   Makedonska pravoslavna crkkva   Ohridska arhiepiskopija   Stefan arhiepiskop MPC
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima