Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Međunarodni dan porodice - Zdravi odnosi u porodici temelj za budućnost celokupne zajednice

Bookmark and Share

Beograd 15.05.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem da ohrabri zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnaživanjem porodice kao institucije. Ovogodišnja tema "Porodice i klimatske promene".

Ilustracija
Ilustracija

Međunarodni dan pruža priliku da se unapredi svest o pitanjima koja se odnose na porodice i da se poveća znanje o društvenim, ekonomskim i demografskim procesima koji utiču na porodice.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov izjavio je, povodom Međunarodnog dana porodice, da se savremena porodica nalazi pred brojnim izazovima, zbog čega je treba dodatno osnaživati.

Žigmanov je ocenio da je porodica jedan od stubova svakog društva, a zdravi odnosi u njoj pouzdan su temelj za budućnost celokupne zajednice.

Prema njegovim rečima, savremena porodica je suočena sa izazovima ekonomske i društvene tranzicije, koji utiču na pojavu i produbljivanje socijalnih, finansijskih, moralnih i emotivnih poteškoća u njoj.

Ministar je istakao da promene koje se dešavaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva, naročito u delu izloženosti uticajima sadržaja na društvenim mrežama, ostavljaju značajne posledice i na stanje, razvoj, ulogu i mesto porodice u društvu.

On je naveo da u borbi da ostvare kvalitetnu roditeljsku ulogu i obezbede materijalnu sigurnost svojim članovima, neretko stradaju osnove porodičnog života, a to su zdravi roditeljski i funkcionalni porodični odnosi.

Prema njegovim rečima, u isto vreme, postoji i potreba za pojačanom zaštitom od nasilja u porodici, koje je, nažalost, i dalje rasprostranjeno, a ponekad za epilog ima i najtragičnije posledice – gubitak života.

Međunarodni dan porodice ustanovljen je sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

Svake godine Ujedinjene nacije određuju temu koja će obeležiti ovaj dan, a ove godine je ona posvećena ukazivanju na to kako klimatske promene utiču na porodice i koja je uloga porodica u akcijama protiv klimatskih promena.


#   Beograd   Vlada Republike Srbije   Ministrastvo za ljudska prava   Tomislav Žigmanov
@Vlada_SR @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima