Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministar odbrane Zoran Đorđević odao počast žrtvama NATO agresije u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 24.03.2016.

Povodom godišnjice NATO bombardovanja ministar odbrane Republike Srbije Zoran Đorđević položio je venac na Spomen obeležje poginulima u NATO agresiji i ratovima 1990-1999. godine u centru Prokuplja.

Ministar Đorđević, Foto:Topličke vesti
Ministar Đorđević, Foto:Topličke vesti

Počast poginulima odali su i zamenik komandanta Združene operativne komande Generalštaba Vojske Srbije general major Slavoljub Janićijević i komandant 3. brigade Kopnene Vojske Srbije brigadni general Mile Jelić sa saradnicima.

Vence na Spomenik položila je i delegacija lokalne samouprave na čelu sa predsednikom Opštine Prokuplje Miroljubom Paunovićem, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, Udruženje boraca ratova od 1990.godine, drugih boračkih organizacija i rodbina poginulih u ratu.

U svom govoru ministar Đorđević je rekao da se prvi udar u NATO agresiji dogodio na današnji dan 1999. godine u 20 časova i 5 minuta bombardovanjem Centra veze u kasarni “Ratko Pavlović-Ćićko”, kada je pala i prva žrtva napada na našu zemlju, vojnik Boban Nedeljković i ranjeno još pet vojnika.

Na današnji dan 1999. godine 19 država sveta podiglo je 1.100 aviona i najsavremeniju tehniku, koja će tokom bombardovanja izvršiti 25.000 borbenih letova i baciti 25.000 tona eksploziva. Od tih bombi stradala su deca, žene i stari ljudi, novorođenčad, bolesnici, izbegličke kolone, novinari, prolaznici na mostovima, putnici u autobusima i vozovima. Uništene su čitave stambene četvrti, mostovi, putevi, rafinerije, mnogobrojne zdravstvene ustanove, crkve, manastiri i groblja, rekao je ministar Đorđević, i istakao da su u vremenu stradanja, kao i nebrojeno puta do tada, naša Vojska i narod pokazali neraskidivu vezu u borbi za domovinu.

On je naglasio da je, prema zvaničnim podacima u Spomen-knjizi “Junaci otadžbine”, Vojska naše zemlje tokom NATO agresije izgubila 659 pripadnika, od kojih je 628 poginulo, a nestao 31 vojnik.

– Na braniku otadžbije stajala je naša hrabrost i mladost. Svi su bili gordi, hrabri i uzvišeni, jedinstveni u borbi za slobodu. One koji su dali svoje živote ne možemo da vratimo, ali sećanjem možemo da produžimo na neki način, da produžimo njihovo postojanje, rekao je ministar odbrane.

Predsednik Opštine Prokuplje Miroljub Paunović izrazio je veliku zahvalnost što današnjem događaju u ime Vlade Srbije po prvi put prisustvuje jedan ministar odbrane.

– Nalazimo se pred Spomenikom koji simbolizuje nasilno razaranje jedne mirne zemlje. Na Spomeniku stoji bronzana ploča na kojoj su uklesana imena ljudi čiji su životi i porodice razorene. Nas Srbe, nas Topličane, ni jedan rat, ni jedna gorka čaša najvećeg stradanja nije mimoišla, rekao je Paunović i dodao da su Topličani naučili, s tugom, ali gordo i ponosno, da stoje pred spomenicima svojih palih predaka, pred spomenicima heroja iz Prvog i Drugog svetskog rata i ovog poslednjeg srpskog rata.

– Zato smo ovde okupili mlade ljude našu decu kako bi im ukazali da su u životu mnoge stvari nepredvidive i da samo jedna jeste i ona ima najveću vrednost i najveću cenu, a to je slobodna domovina. Neka je večna hvala i slava onima koji su to dobro znali i koji su na oltar otadžbine položili svoje mlade živote, naglasio je Paunović.

U kulturnom delu programa učestvovali su članovi Doma Kulture Predrag Slavković koji je govorio „Prkosnu pesmu“ Dobrice Erića i srednjoškolka Ivana Janković, a nastupio je i gimnazijalac guslar Miloš Stojanović.

Povodom godišnjice NATO bombardovanja u Narodnom muzeju Toplice otvorena je i izložba pod nazivom “78 dana NATO agresije u Toplici” autora istoričara i muzejskog savetnika Petka Marjanovića i višeg kustosa Darka Žarića.

U okviru obeležavanja 24. marta na Spomen- ploču Bobana Nedeljkovića, u kasarni “Ratko Pavlović-Ćićko”, prvoj žrtvi NATO bombardovanja, vence su položili pripadnici Vojske Srbije i roditelji Nedeljkovića.

 

Tekst i foto: Ekipa Topličkih vesti

 

Komentara: 0


#   Prokuplje   Nebojša Vukadinović   Ministarstvo odbrane   predsednik opštine   NATO bombardovanje   počast   Miroljub Paunović   Miloš Stojanović   Zoran Đorđević   Mile Jelić   Novi dom   Vojska Srbije   Slavoljub Janićijević
@mo_i_vs @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima