Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mobilijar za romsku decu u niškom naselju Stočni trg

rssBookmark and Share

Niš 24.10.2018. Južna Srbija Info

Posle potpisivanja memoranduma o obezbeđivanju okvira za unapređenje položaja Roma,koji su potpisali gradonačelnik Niša i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture krenula je realizacija programa „Romakted“,koji podrazumeva promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanje romske zajednice na lokalnom nivou, a koji je podržan od EU čiji je Savet Evrope zadužen za njegovo sprovođenje.

Mobilijar za romsku decu u niškom naselju Stočni trg

Na osnovu ovog programa danas je u naselju Stočni trg u Nišu, gde pretežno živi romsko stanovništvo, na upotrebu predat mobilijar namenjen deci.

Radi se o projektu koji je podržala nemačka razvojna agencija „Giz“, a vrednost izgradnje ovog dečjeg igrališta sa neophodnim mobilijarom je 10 hiljada evra.

Gradska većnica Tijana Đorđević Ilić prisutvovala je otvaranju dečjeg igrališta i istakla da Grad Niš preduzima niz akcija kako bi se unapredio položaj Roma koji čine značajan deo stanovništva.

Pored programa koji se realizuju, postoje i projekti koji su u fazi pripreme , a na kojima radi specijalno oformljeni lokalni tim na nivou grada.

Prema njenim rečima veoma je važno i to, što su u realizaciju programa poboljšanja društvenog položaja Roma umrežene sve institucije koje imaju nadležnost da se staraju o zaštiti i unapređenju položaja nacionalnih manjina i zajednica.

Za relaizaciju programa „Romakted“ grad Niš je formirao i mobilni tim čiji će zadatak biti direktan rad na terenu, kordinator programa na osnovu ovlašćenja gradonačelnika i član mobilnog tima je Jelena Petrić.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog programa je da kroz osnaživanje romske zajednice pomognu i pojedincima da koriste svoja osnovna prava i unapređuju lične kapacitete i veštine.

Komentara: 0


#   Niš   Romi   deca   Ana Đorđević   Ministarstvo građevinarstva   Tijana Đorđević   Romakated program
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima