Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Na fakultetima odzvonilo “večitim studentima”!

rssBookmark and Share

25.07.2016. Vesna Petrović, Narodne novine

Pomoćnik ministra prosvete, Milovan Šuvakov, izjavio je povodom peticije kojom “stari studenti” traže da im se produži zakonski rok za završetak studija, koji ističe 30. septembra, da taj rok neće biti produžen.

Foto: Belami
Foto: Belami

Zakon mora da se poštuje, prenose novinske agencije.”Ovde se radi o poštovanju zakona Srbije, odredbe kojima prestaju da traju studijski programi koji postoje po starom, unete su u zakon u septembru 2014. godine, a menjati zakone svaki put kada to nekoj interesnoj grupi odgovara, otvara pitanje kvaliteta obrazovnog sistema”, rekao je Šuvakov gostujući na RTS.

Kako je rekao, argument studenata o retroaktivnoj primeni zakona “ne stoji”, jer se ne radi o oduzimanju prava na studiranje, već o prestanku zastarelih studijskih programa, koji nisu akreditovani i ne rade po standardima.

On je naveo da ima 250.000 studenata, a da je “možda dva odsto” pogođeno odredbama, te dodao da bi trebalo da se bavimo problemima većine i da radimo na podizanju kvaliteta.

“Mislim da je vreme da se posvetimo više onim dobrim studentima i njihovim problemima, a da se manje bavimo studentima koji decenijama nisu uspeli da završe studijske programe. Niko im ne brani da upišu nove, po novim standardima”, kazao je Šuvakov.

Sa problemom “večitih studenata” upoznat je SKONUS, Studentska konferencija univerziteta Srbije, čiji su predstavnici pokušali da razgovaraju sa nadležnima o tome, ali su naišli na “zid ćutanja”, mada su bili spremni da ponude i kompromisno rešenje, ne bi li izašli u susret studentima koji su probili sve rokove kada se radi o okončanju studija.

“Problem je i u tome što se ne zna tačan broj studenata koji studiraju po starom programu”, kazao je Milan Petković, predsednik SKONUS-a. “Kada smo na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razgovora o problemu “bolonjaca” i potrebnih bodova za upis naredne godine, pomenuli smo i problem ovih studenata, ali nadležni nisu hteli da odustanu od ideje da se njihovo studiranje okonča do 30.septembra”.

On je dodao, da predstavnici SKONUS-a neće odustati od studenata po starom programu i rade na pripremi kompromisnog rešenja, uvereni da do nekog kompromisa mora da dođe.

Milan Petković je dodao, da je SKONUS pripremio i nekoliko predloga kako bi ovaj problem bio rešen na najbezbolniji način po “večite studente”.

“Naše mišljenje je, a biće to i neko naše kompromisno rešenje, da se studentima kojima je ostao relativno mali broj ispita omogući završetak studija. Jedan od kriterijuma u tom smislu mogao bi da bude da su u poslednjih godinu ili dve godine položili neke ispite. To bi bio dokaz da pokušavaju aktivno da studiraju, ali da iz nekih privatnih razloga, uglavnom su oni materijalne prirode, ne uspevaju da daju sve ispite u roku. Takvim studentima bi bilo realno da se pomogne”, zaključio je Petković.

Jedno od rešenja za stare studente biće da, ili prekinu sa studijama, ili se priključe “bolonjcima”.

 V. Petrović

Komentara: 0


#   studenti   Ministarstvo prosvete   Milan Petković   Bolonjska deklaracija   Milovan Šuvakov   SKONUS
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima