Južna Srbija Info

Neverovatno: Hitna pomoć prevezla pacijenta na konju

rssBookmark and Share

Kuršumlija 15.12.2014. Južna Srbija Info/Beta

Zdravstveni radnici Hitne službe kuršumlijskog Doma zdravlja na konju su prevezli pacijenta P. V. iz planinskog sela Trpeze, nakon što im se sanitetsko vozilo zaglavilo na putu do tog sela.

Neverovatno: Hitna pomoć prevezla pacijenta na konju

Ekipa Hitne službe je sanitetskim vozilom pokušala da se probije do planinskog sela koje je od grada udaljeno oko 50 kilometara, međutim zbog lošeg puta, nepristupačnog terena i snega vozilo se zaglavilo na putu, rečeno je agenciji Beta u Hitnoj službi.

U blizini nije bilo seskih kuća, niti signala za mobilnu telefoniju, pa su glavni medicinski tehničar Novak Novaković i vozač saniteta nastavili put do pacijenta pešice, preko Radan planine.

Pošto je pacijent težak srčani bolesnik, zdravstveni radnici su bili prinuđeni da ga transportuju na konju po planini, nekoliko kilometara do zaglavljenog sanitetskog vozila.

"Teški terenski uslovi nama nisu predstavili problem da pešačimo do kuće pacijenta. Međutim, pacijenta drugačije nismo mogli da transportujemo osim na konju. Izdržao je put i posle nekoliko sati pešačenja, pacijenta smo zbrinuli na adekvatan način", kazao je za Betu Novaković.

Pošto se sanitetsko vozilo zaglavilo na putu gde nije bilo moguće da stigne bilo kakva pomoć, medicinski tehničar i vozač su golim rukama uklonili blato i grane kako bi izvukli vozilo, i tek posle nekoliko sati uspeli da ga oslobode.

U Hitnoj službi Doma zdravlja u Kuršumliji pacijentu je ukazana lekarska pomoć, nakon čega je upućen na dalje lečenje u prokupačku bolnicu.

Direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Uranija Petrović kaže da su zdravstveni radnici tog Doma zdravlja veoma često izloženi ovakvim situacijama i opasnostima na terenima, ističući da je problem i nedovoljan broj zaposlenih u Hitnoj službi.

Ona je rekla da se dešava da dok su ekipe na terenu u udeljenim planinskim selima, istovremeno stigne poziv i iz drugog planinskog sela, i da oni nemaju ekipu koja može hitno da reaguje.

"Zdravstveni radnici su često prinuđeni da i van radnog vremena ostanu na terenima. Njima je otežan rad naročito u zimskom periodu, pogotovu prema udeljenim selima. Inače, nestabilno vreme utiče na hronične bolesnike pa je i u samoj Hitnoj službi povećan broj pacijenata, tako da nam nedovoljan broj zaposlenih zaista predstavlja problem", kazala je direktorka Doma zdravlja.

Medicinski tehničar Novak Novaković i vozač Radojko Stefanović su, inače, pored današnje intervencije u selu Trpeze, morali da zbrinu i konja, pa su ga usput ostavili u štali u susednom selu Vuča.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   prevoz   Uranija Petrović   Hitna pomoć   konj   pacijent   medicinski tehničar   zdravstveni radnici
@


 


[ Dodaj komentar ]