Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Bez epiduralnih anestezija za trudnice, čak i ako plate

rssBookmark and Share

22.05.2015. Novosti, Južna Srbija Info

Trudnicama u Nišu epiduralna anestezija nije dostupna ni kad žele uslugu da plate. Ukinuta pre četiri godine. Odobrava je konzilijum, samo u slučaju komplikacija

Niš: Bez epiduralnih anestezija za trudnice, čak i ako plate

Porođaj pod epiduralnom anestezijom u niškom Kliničkom centru za sada je moguć samo ako je to predložio kolegijum ginekologa. Na pritužbe trudnica iz bolničkog centra odgovaraju da su u toku pregovori sa Ministarstvom zdravlja i da bi niške trudnice posle višegodišnje pauze, uskoro mogle da dobiju mogućnost da plate bezbolni porođaj.

Ova anestezija je do pre nešto više od četiri godine bila vanstandardna usluga, dostupna samo za novac. Posle razmirica između Medicinskog fakulteta i KC Niš, tadašnji Upravni odbor ove ustanove, a po preporuci ombudsmana, ukinuo je ovu mogućnost. Nišlijka Nina (38) koja će krajem maja posle osam godina po drugi put postati majka, kaže da je šokirana što ne može da plati epiduralnu anesteziju. Zbog iskustva na prvom porođaju koji je trajao punih 48 sati, želela je da drugi dolazak na svet njene bebe bude bezbolan. Šokirana saznanjem da epidural kao opcija na niškom GAK-u nije moguć, obratila se redakciji Novosti, kako bi, kako je rekla, nešto promenila.

- U Beogradu je to standardna procedura - priča uzbuđeno Nina. - Kada sam ponudila da to sve legalno platim, rečeno mi je da ne postoji takav cenovnik i da, osim toga, nemaju ni dovoljan broj anesteziologa - navodi Nina. - Obraćala sam se svim instancama pa i Ministarstvu, ali nisam dobila odgovor.

KORUPCIJA
- Vreme kada su ginekolozi koji su vodili trudnoće u privatnim ambulantama, a onda uzimali mito da bi porodili ženu u dogovorenom terminu uz pomoć epidurala ili carskog reza je prošlo, i ako možemo da kažemo, eto, jedina dobra strana je u tome što je upotreba ove anestezije strogo kontrolisana i što je mogućnost davanja mita za ove usluge gotovo potpuno isključena - kaže dr Radovanović.

Prvi čovek niškog KC prof. dr Zoran Radovanović potvrdio je da je u Nišu trenutno moguć porođaj na epiduralu samo na predlog lekara. Duže vreme vode se pregovori sa Ministarstvom.

- U toku prošle godine uradili smo na desetine porođaja epiduralom, ali samo kao neminovnu proceduru zbog drugih mogućih komplikacija. Naravno da želimo da naši pacijenti imaju mogućnost kao na zapadu da što bezbolnije prođu i što kraće ostanu u bolnici - priča Radovanović. - Mi nemamo ni dovoljno obučenih anesteziologa koji bi radili ovu anesteziju na porođajima, ali činimo sve da se to promeni - dodaje generalni direktor.

Cena epiduralne anestezije u beogradskim bolnicama, zavisno od ustanove kreće se od 12.000 koliko bi trebalo da je zvanična cena, do čak 20.000 dinara, dok se u pojedinim porodilištima u Srbiji uopšte ne plaća. Dostupna je u još nekoliko gradova. U GAK "Narodni front" u Beogradu, godišnje se nekoliko hiljada trudnica bezbolno porodi, a cena je oko 12.000. Prema tvrdnjama uprave niškog KC u Nišu će zbog standarda i platežne moći, trudnice verovatno tu uslugu plaćati manje. Obično se plaća na poseban žiro-račun.

MANjAK ANESTEZIOLOGA

- Imamo devet anesteziologa, ali u dežurstvima radi samo po jedan, kada je i najveća gužva, a da bi bio dostupan epidural potrebna su dva takva lekara, što uz zabranu zapošljavanja, možemo samo da sanjamo - ističe dr Bojan Lukić, direktor niškog GAK-a. - Bojim se da se kola lome na našem KC, odnosno da nam se onemogućava da izađemo u susret pacijentkinjama i da pritom zaradimo.

 

N. MARKOVIĆ


#   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   trudnoća   porodilje   porodilište   Bojan Lukić     Upravni odbor
@tigerzoki @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima