Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Siromašnoj porodici s petoro dece isekli struju, a platili su sve račune!

rssBookmark and Share

Niš 17.05.2015. B.Janačković, Blic, Južna Srbija Info

U mraku smo četvrti dan. Ne možemo uveče da pišemo domaće zadatke, da se okupamo toplom vodom.
Ovo je strašno, kaže Miodrag Milivojević (13) iz Pasjačke ulice u Nišu.

Mali Milivojevići: Uče uz sveću i nemaju toplu vodu, Foto: B.J. Blic
Mali Milivojevići: Uče uz sveću i nemaju toplu vodu, Foto: B.J. Blic

On je jedno od petoro dece iz socijalno ugrožene porodice Dragiše Milivojevića i Marijole Todosijević iz Niša, kojoj su radnici Elektrodistribucije isekli su struju 12. maja iako redovno otplaćuju i dug i tekuću potrošnju. Milivojevićima je jedino primanje materijalno obezbeđenje od 20.000 dinara, ali uprkos tome redovno plaćaju mesečne rate od 6.230 dinara i tekuću potrošnju od 500 do 1.000 dinara pa su šokirani potezom ED Niš. 
 
- Trpimo gladni da bi deca imala struju, a ostali smo bez nje. Imali smo ranije dug od 300.000 dinara, ali sam u novembru 2013. sklopila sporazum o otplati na 48 rata. Dosad smo redovno izmirili 18 rata od ove naše crkavice - kaže Marijola. Ona navodi da kao socijalno ugroženi imaju prava na 250 kW besplatne struje, a da preko toga plaćaju. 

- Poslednji račun od 124 dinara došao je na dan isključenja, sa rokom plaćanja do 25. maja. Nikakvo upozorenje o isključenju nismo dobili. Radnici ED Niš nisu želeli da razgovaraju sa nama i bili su vrlo bahati - kaže Marijola.
 
Tužiće ED Niš

Marijola je šokirana objašnjenjem zbog čega su ostali bez struje i najavljuje tužbu protiv ED Niš. „Kada sam 2013. htela da prenesem pravo korišćenja strujomera na svoje ime, rekli su: „ne može dok se ne plati dug“. Tada im nije smetalo što je brojilo glasilo na drugu osobu koja je preminula 2009. Mnogo ljudi u kraju ima strujomere koji se vode na pokojne roditelje ili rođake pa nikome nije isključena struja - kaže Marijola.
 
U „Jugoistoku“, u čijem sastavu je ED Niš, kažu da je struja na pomenutoj adresi isključena jer je osoba na koju je registrovan strujomer preminula 2009, a nakon toga nije prijavljena promena vlasništva ili prava korišćenja. 
 
- Novi kupac je bio u obavezi po zakonu da „Jugoistoku“ i EPS Snabdevanju prijavi promenu vlasništva ili promenu u vezi prava korišćenja najkasnije 15 dana od dana promene. Građani koji su vam se obratili nisu prijavili nikakve promene na adresi Pasjačka 11 pa je 6. maja poslato upozorenje pred isključenje. Kako se niko nije odazvao, poslata je opomena pred obustavu 11. maja. Ponovo niko nije došao da promeni ime kupca pa je struja isključena - kaže šef kabineta direktora „Jugoistoka“ Dragoslav Pavlović.

Komentara: 0


#   Niš   Jugoistok   Elektrodistribucija   porodica   Dragoslav Pavlović   socijalno ugroženi   bez struje   isključenje struje   1. maj   Miodrag Milivojević   Dragiša Milivojević   Marijola Todosijević   ugrožene porodice
@EDJugoistok @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima