Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Vozio motor sa 8,3 promila alkohola!

rssBookmark and Share

15.07.2015. B.Janačković, Blic, Južna Srbija Info

Aleksinčanin koji je upravljao motociklom sa 8,3 promila alkohola u krvi najpijaniji je vozač koji je otkriven u akcijama saobraćajne policije u niškom kraju.

foto: B.Janačković
foto: B.Janačković

On je jedan od 2.346 vozača koji su otkriveni u saobraćaju pod dejstvom alkohola u proteklih godinu dana, u velikoj „ofanzivi” niške saobraćajne policije, tokom koje je prekontrolisano 76.350 vozača.

Pomenuti Aleksinčanin je u septembru prošle godine sleteo motociklom sa kolovoza, a kako je uspeo da preživi količinu alkohola od 8,3 promila nikome nije jasno ako se zna da je količina od četiri promila već potencijalno smrtonosna za polovinu konzumenata.

O kolikoj količina alkohola se radi dovoljno ilustruje podatak da 20 čašica žestokog pića popijenih za manje od jednog sata daje taj rezultat koji može biti fatalan.

76.350 vozača je proverila saobraćajna policija
625 vozača zadržano na trežnjenju
77 žena je zatečeno pijano za volanom
260 udesa bilo 2014. godine zbog pijanstva
Kod još jednog vozača iz Aleksinca alkometrom je u januaru izmerena enormna količina od 5,5 promila alkohola u krvi.

MANjE PIJANIH ZA VOLANOM
- Pre godinu dana smo u akciji iz saobraćaja isključivali i po 90 vozača zbog alkoholisanosti, a sada tri do četiri puta manje. U poslednjoj nije bilo nijednog vozača koji je imao preko 1,2 promila - kaže Pešić i dodaje da se pre godinu dana desio 181 udes s pijanim vozačem, a pretprošle 260 udesa.

Ni pripadnice lepšeg pola nisu imune na čašicu, pa se među pijanim vozačima našlo i 77 žena, od kojih je „rekorderka“ vozila sa 2,49 promila u krvi.

- Za godinu dana u policiji je do otrežnjenja zadržano 625 vozača, među kojima je bilo i 12 žena, jer su u krvi imali više od 1,2 promila alkohola. Učestale kontrole dale su rezultat jer je poslednjih meseci ne samo manje pijanih vozača - kaže Dragan Pešić, zamenik načelnika odeljenja saobraćajne policije.

Kada ih zaustave, vozači pokušavaju da smisle svakojake izgovore.

- Najčešći su da su popili jedno ili dva pića u toku večeri, ali u poslednje vreme pravdaju se da koriste sredstva za ispiranje desni ili razne sprejove koji sadrže alkohol - kaže Pešić.

Komentara: 0


#   saobraćaj   kontrola   alkohol   saobraćajna policija   pijanstvo   Dragan Pešić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima