Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niška tvrđava trajno prelazi u ruke Grada

rssBookmark and Share

Niš 05.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ističe važan dogovor s Republikom o prenosu Tvrđave u trajno vlasništvo Grada bez naknade.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Sotirovski kaže da je sada Republika vlasnik Tvrđave, a Grad je vlasnik dela kroz Letnju pozornicu.

"Postigli smo dogovor s Republikom da nam bez naknade prenesu trajno vlasništvo Tvrđave. To nam omogućava da gazdujemo tvrđavom, brinemo o njoj i rekonstruišemo objekte unutar nje bez prethodne saglasnosti države. Sada će Grad moći da održava ovaj prostor i brine o svemu što je tvrđavi neophodno", dodaje.

Ovim dogovorom, Grad će imati autonomiju u odlučivanju o upravljanju i održavanju tvrđave, što će omogućiti brže i efikasnije intervencije u očuvanju ovog simbola Niša.

Radovi na rekonstrukciji prostora ispred Beogradske kapije Niške tvrđave ulaze u završnu fazu, dok grad planira izmeštanje glavne autobuske stanice kao deo sveobuhvatne strategije za oblikovanje ovog istorijski značajnog područja.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, istakla je važnost ovih promena i njihovu ulogu u revitalizaciji prostora oko Niške tvrđave.

"Rekonstrukcija prostora ispred Beogradske kapije predstavlja važan korak ka očuvanju i unapređenju kulturnog nasleđa grada Niša. Istovremeno, planiramo izmeštanje glavne autobuske stanice kako bismo obezbedili bolju funkcionalnost i estetiku ovog prostora," izjavila je Sotirovski.

Tokom ovog procesa, zelena pijaca će zadržati svoju trenutnu lokaciju, dok će se ostali delovi prostora reorganizovati u skladu sa novim urbanističkim planom. Očekuje se da će ove promene doprineti boljoj povezanosti i atraktivnosti ovog istorijskog područja, pružajući građanima i posetiocima Niša kvalitetnije javne prostore za rekreaciju i druženje.

Očekuje se da će rekonstrukcija biti završena u predviđenom roku, a grad poziva građane da prate dalji razvoj projekta i aktivno učestvuju u stvaranju lepše i funkcionalnije urbane sredine.

 

 

 


#   Niš   Dragana Sotirovski   Vlada Republike Srbije   autobuska stanica   lokalna samouprava   Niška tvrđava   Beogradska kapija
#GradonacelnicaN @Vlada_SR @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima