Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišlija koga ceo svet obožava, a njegov grad zaboravlja

rssBookmark and Share

Niš 16.04.2016. Lidija Georgijev, RTS

Na današnji dan u Nišu, 1936. godine, rođen je Šaban Bajramović – Nišlija kome se ceo svet divio.
Njega su se setile Sarajlije, pa se tako sutra u Sarajevu povodom 80. godišnjice rođenja održava okrugli sto i veče posvećeno ovom neprikosnovenom romskom umetniku.
Sa druge strane, u Nišu nema organizovanog obeležavanja.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Uspomenu na Šabana i njegovo stvaralaštvo i za života, a naročito posle smrti, predano čuva džez festival „Nišvil“ džez festival – inicijator postavljanja spomenika na Nišavskom keju na kome se besplatno pred početak festivala organizuje veče posvećeno Šabanu, koje će zbog ove godišnjice, kako je najavljeno, ove godine biti održano 9. i 10. avgusta.

Na „Nišvilu“ se od 2006. godine dodeljuje i nagrada „Šaban Bajramović“ za fuziju džeza sa drugim muzičkim pravcima, a prvi dobitnik bio je upravo on. U Nišu od 2009. godine postoji i ulica sa njegovim imenom, ali nadležni u gradu ni do današnjeg dana nisu postavili table sa njegovim imenom.

Iako je mu je bilo smešno da za sebe kaže da je Rom, Šabana Bajramovića smatraju kraljem romske muzike. Posedovao je silovit muzički talenat baš kao što je su siloviti bili događaji koji su mu oslikavali život muzičara, kockara, supruga, oca - Nišlije.

U njegovom rodnom Nišu, da nije bilo upornosti Ivana Blagojevića, direktora „Nišvila“ ne bi bilo ni spomenika velikom umetniku.

„Kada su ovde ispisivane poruke mržnje i onda je Niš bio u centru pažnje. Grad je dosta profitirao izgradnjom ovo spomenika, a, srećom, danas nema više takvih situacija“, istakao je Blagojević.

Šaban je u Nišu dobio i ulicu, iako su se stanari bunili protiv imenovanja.

Šabanov raskošni muzički talenat u Nišu se nekako podrazumeva, a Dragoslav Petrović, nekadašnji muzički urednik Radio Niša, seća se prvog utiska sa audicije davne 1973. godine.

„Fascinirala me je ta njegova promukla, rascepljena boja glasa. Bio je jedan od najboljih romskih poeta, kompozitora i interpretatora. Jedna kompletna muzička ličnost“, smatra Petrović.

Poeta, kompozitor i interpretator, Šaban Bajramović, umro je u 73. godini, 8.juna 2008. godine.

Komentara: 0


#   Niš   Nišvil   Šaban Bajramović   Ivan Blagojević   godišnjica   rođendan   džez festival
@nisville @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima