Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišlije iz zgrada oko Sinđelićevog traga ne žele garažu ispod prozora

rssBookmark and Share

Niš 26.09.2019. Milan Stojanović, N1 Srbija

Stanovnici zgrada oko Sinđelićevog trga ne žele javnu garažu na mestu parkginga.
Angažovali su i pravnu zastupnicu koja je već podnela žalbu, a ona tvrdi da su građani ovde zaista oštećeni.

N1
N1

Nišlije sa Sinđelićevog trga, gde se uprkos njihovom protivljenju, priprema gradilište za dvospratnu javnu garažu na mestu gde je nekada bio njihov parking, pokreću peticiju kojom zahtevaju da o svojim planovima nadležne institucije moraju na vreme da obaveste građane kojih se to direktno tiče. Na Sinđelićevom trgu je pre nekoliko decenija bilo parkiralište za građane iz solitera, a kasnije i javno parkiralište Parking servisa.

Sada su mašine tu da pripreme prostor za dvospratnu javnu garažu, uprkos negodovanju dela stanara, koji su i zaustavljali radove.

Pravna zastupnica stanara Sinđelićevog trga, Danijela Grujičić, ukazuje na brojne propuste.

"Nije ispoštovan ni jedan normativ u oblasti zaštite životne sredine, zaštite od požara, zato što su potpuno zatvoreni prilazni putevi kojima bi vatrogasni kamion mogao da priđe", ističe ona.

Stanari iz broja 18 na Sinđelićevom trgu angažovali su Grujičić da stručno zaštiti njihova prava.

Ona tvrdi da će izgradnja garaže doneti mnogo buke i nezdravog vazduha, te su njenim klijentima i ustavna prava povređena.

Nekadašnji glavni gradski arhitekta Jovan Mandić podseća da je baš ovaj trg idealna lokacija za garažu. I ranije je bilo planova u tom smeru, ali se govorilo da treba napraviti podzemnu garažu sa ventilacijom.

"Tako da bi se sakupljeni gasovi izbacivali na jedno mesto, možda na krovu zgrade", objašnjava Mandić.

Zato podseća da su niški urbanisti, još 1991. godine, napravili plan za modernu garažu sa 800 mesta, lokalima i poslovnim prostorom.

Projekat iz 1991. godine

Trideset godina kasnije, ovaj arhitekta poručuje da projekat još postoji, da jeste skup za realizaciju, ali da bi u velikoj meri rešio kulminirajući problem parkiranja i saobraćaja u Nišu - gradu čije su vlasti, umesto ozbiljnih rešenja, još 2010. godine, pod velom javnog interesa, parcelu na kojoj je parkiralište na Sinđelićevom trgu, upisale kao gradsko, građevinsko zemljište.

"Na kojima posle može, bez ikakve saglasnosti stanara, da nikne i velika garaža - i novi soliter između već postojećih solitera", upozorava Danijela Grujičić.

Zato peticijom stanari koje zastupa, kako kaže, "traže da se jednom zauvek iz planova generalne regulacije i detaljne, izbace mogućnosti da se projektuju novi objekti na zelenim površinama i slobodnom prostoru između zgrada".

Iako je nedavno nadležni niški funkcioner Miloš Milošević za N1 rekao da je javna rasprava o projektu garaže održana, zastupnica stanara i nekadašnji glavni arhitekta Niša smatraju da nije dovoljno obaveštenje o javnom uvidu okačiti na oglasnu tablu u nekoj instituciji.

"Zakon o planiranju i izgradnji jasno predviđa da se sve važno za građane objavljuje i na televiziji ili u novinama", podseća Grujičić.

"Sad se to sve odvija u malo kraćem roku i ne obaveštavaju se, možda, zainteresovani, nego tamo se negde (objavi) na oglasnoj tabli", kaže Mandić.

Zato Danijela Grujičić podseća da je već podneta žalba republičkom inspektoru, te poručuje da se borba žitelja Sinđelićevog trga neće zaustaviti dok pravnim putem ovo gradilište ne zatvore.

Milan Stojanović, N1 Srbija

Komentara: 0


#   Niš   Parking servis   Sinđelićev trg   Javna garaža   N1 TV   Miloš Milošević   Danijela Grujičić   Jovan Mandić
@N1infoBG @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima