Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Od 1. septembra u svakoj školi po jedan policajac zbog narko-dilera

Bookmark and Share

Novi Sad 25.07.2018. Južna Srbija Info

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas da će, u cilju borbe protiv narkomanije u školama, biti predloženo povećanje kazni za narko-dilere, pri čemu će u svakoj školi od 1. septembra biti po jedan školski policajac.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Lončar je, nakon sednice Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, rekao da će za decu biti organizovane besplatne sportske i druge aktivnosti kako bi se usmerili na zdrav život, kao i da će se sve mere sprovoditi u saradnji sa drugim ministarstvima i institucijama, ali da se rezultati ne mogu očekivati za nekoliko meseci.

Ministar, koji je i predsednik pomenute komisije, ocenio je da je reč o kompleksnom problemu, u kojem nema mesta za greške, i da je trka s vremenom stalno prisutna, naglasivši da će se predložene mere sprovoditi u četiri pravca.

Prvi pravac borbe odnosi se na programe za učenike, kojima treba dati sve informacije o posledicama korišćenja psihoaktivnih supstanci, naglasio je on i dodao da će se u okviru toga raditi i na izmenama sistema vrednosti i sticanja veština, kako bi deca imala alternativu i ne bi probala drogu iz dosade ili radoznalosti.

Pokušaćemo da obezbedimo sve uslove da se deca bave sportom i drugim aktivnostima, tu će pomoći i Ministarstvo omladine i sporta i ministar Vanja Udovičić lično, angažovaćemo i sportiste i druge ličnosti da svojim ličnim primerom utiču na decu, naglasio je Lončar.

Ministar je objasnio da se drugi pravac odnosi na programe za roditelje kako bi prepoznali promene u ponašanju dece – psihološke i fizičke promene kod onih koji koriste drogu, kao i edukacije za nastavnike da bi bi bili obučeni da prepoznaju i upute učenike koji su korisnici droge u prave institucije.

Treći pravac delovanja, kako je naveo, jesu programi za zdravstvene radnike, posebno školske lekare, kako bi bili upoznati sa novinama i znali adekvatno da reaguju, dok se četvrti pravac odnosi na medijsku kampanju, emisije edukativnog karaktera u kasnijim terminima, gde bi se bez cenzure prikazivale priče o životima zavisnika i opasnostima konzumacije droge.

Lončar je objasnio da deo aktivnosti čine i tribine za decu i roditelje, koje će zajednički organizovati Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a određeno je da prva bude održana do prve nedelje septembra.

On je rekao da će način merenja uspešnosti navedenih mera biti sprovedeni testovi za decu i roditelje kako bi se videlo koliko znaju o drogama i njihovoj štetnosti, kao i da će Institut za javno zdravlje Srbije na svaka tri meseca podnositi izveštaje o broju učenika, roditelja, škola koji su prošli edukaciju.

U prvoj nedelji septembra sprovešćemo upitnik i na svakih šest meseci ćemo meriti da li smo napredovali. Institut Batut će imati izveštaj svaka tri meseca, to će sve biti javno, ali rešenja ne očekujte preko noći, ponovio je ministar.

Lončar je naveo da sva ministarstva čiji su ministri članovi Komisije za borbu protiv narkomanije u školama imaju obavezu da Ministarstvu zdravlja dostave predlog tema i imena predavača za edukaciju timova do 30. jula. 

Ovi predavači biće zaduženi za edukaciju 24 tima i obuhvatiće predavače iz Ministarstva zdravlja, Nacionalnog centra za kontrolu trovanja – VMA, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva pravde, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva omladine i sporta i Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, naveo je Lončar.

Institut za javno zdravlje Srbije će u svih 24 instituta/zavoda za javno zdravlje formirati po jedan tim (lekar, psiholog, nastavnik, socijalni radnik, policajac, sudija/tužilac, kancelarija za mlade) i dostaviti spisak timova Ministarstvu zdravlja do 7. avgusta.

Kada je u pitanju edukacija, predlog je da se u četiri dana održe edukacije po regionima: Beograd, Kragujevac, Novi Sad i Niš, a edukacija će se sprovoditi u poslednjoj nedelji avgusta.

Lončar je ujedno naveo da će broj školskih policajaca biti povećan, te da je i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio da neće biti škole bez školskog policajca do septembra.

Podnet je zahtev i za povećanje kazne za narko-dilere, naveo je on i dodao da u tome postoji saglasnost ministra pravde Nele Kuburović.

Tražićemo maksimalno povećanje kazne koliko zakonodavstvo može, rekao je Lončar i dodao da će i u odeljenjima za borbu protiv narkomanije biti zaposleno više ljudi.

Komentara: 0


#   Vanja Udovičić   škole   narko-diler   MUP RS   Nebojša Stefanović   Kancelarija za mlade   bezbednost   Institut za javno zdravlje   Zlatibor Lončar   Novi Sad   Ministarstvo zdravlja   Ministarstvo prosvete   institut Batut   zdrav život
@nesastefanovic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima