Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

I to je Srbija: OŠ "Sveti Sava" U Novom Pazaru postaje OŠ "Šeik Kalifa bin Zajed el Nahjan"

Bookmark and Share

29.12.2015. Kurir, Agencije, Južna Srbija Info

UAE donirali sedam miliona evra, pa traže da se škola „Rastko Nemanjić Sava“ zove po šeiku Kalifi bin Zajedu el Nahjanu, bolnica po osnivaču Emirata, a vrtić „Abu Dabi“

I to je Srbija: OŠ "Sveti Sava" U Novom Pazaru postaje OŠ "Šeik Kalifa bin Zajed el Nahjan"

Džuma Rašid el Daheri, ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Srbiji, pred kompletnim srpskim državnim vrhom predložio je da se OŠ „Rastko Nemanjić Sava“ u Novom Pazaru preimenuje u OŠ „Šeik Kalifa bin Zajed el Nahjan“, odnosno da se nazove po aktuelnom predsedniku UAE!

Ambasador je ovo predložio u četvrtak na svečanom otvaranju škole, vrtića i dijagnostičkog centra u Novom Pazaru, koji su izgrađeni zahvaljujući donaciji Emirata u iznosu od sedam milion evra.

Pored promene naziva škole, ambasador je imao i druge ideje:

- Ove objekte je vlada UAE dodelila kao poklon Srbiji i časnom narodu kao simbol prijateljstva. Mi smo predložili da se bolnica zove „Zajed bin Sultan el Nahjan“, po osnivaču Emirata, da se škola zove po predsedniku UAE, šeiku Kalifi bin Zajedu el Nahjanu, a da se vrtić zove „Abu Dabi“, po glavnom gradu naše zemlje - istakao je ambasador.

Za šaku dolara

Aida Ćorović iz NVO Urban in smatra da onaj ko donira novac ima pravo i da diktira uslove, ali da je strašno što se Srbija nalazi u takvom ekonomskom beznađu „da kičmu savija za šaku dolara“.

- Strašno je dokle smo došli da nacionalni identitet prodajemo za novac. Busajući se u nacionalističke grudi, postali smo podstanari u sopstvenoj kući - navodi Ćorovićeva, koja podseća i na to da će deca, a i ostali, imati velikih problema oko izgovora naziva ustanova:

- Međutim, moglo je i gore... Šta će se desiti ako nam i Kinezi izgrade školu ili neku ustanovu i traže da se nazove po nečemu njihovom.

Da je promena naziva škole izvesna, potvrđuje i gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović. On kaže za Kurir da lokalna samouprava nema ništa protiv ove inicijative jer UAE kao donatori imaju pravo da biraju ime.

- Zahvalni smo što smo dobili jednu od najsavremenijih škola. Oni su finansirali objekat i tražili da škola nosi ime po njihovom predsedniku i mi protiv toga nemamo ništa protiv. Mi smo grad čija su deca išla u tri smene, a sada više to neće morati - rekao je Mahmutović.

Inače, svečanom otvaranju škole i drugih ustanova u Novom Pazaru prisustvovao je ceo državni vrh - od premijera Aleksandra Vučića, do ministara Rasima Ljajića, Zlatibora Lončara, Zorane Mihajlović, Nebojše Stefanović i Srđana Verbića i niko od njih nije se osvrnuo na predlog ambasadora.

Ministarstva ćute

Da li će predlog biti uvažen juče nismo mogli da saznamo ni u ministarstvima prosvete i zdravlja, kao ni od Besima Adilovića, direktora OŠ „Rastko Nemanjić Sava“. Ni u ambasadi UAE u Beogradu nisu odgovorili na pitanja koja smo im poslali.

Premijer Vučić
JA SAM PREDLOŽIO DA  NOVAC DAJU U PAZAR

Premijer Aleksandar Vučić tokom svečane ceremonije u Novom Pazaru nije se osvrnuo na ambasadorov predlog, ali je otkrio da je baš on predložio da se arapski novac uloži u Novi Pazar.- Moj prijatelj šeik Muhamed dao je sav novac. Moja odluka i predlog bili su da to bude u Novom Pazaru. Da i Srbi i Bošnjaci budu zadovoljni - naveo je Vučić i dodao da je škola urađena po najvišim standardima i da ovakve škole i vrtića nema nigde u Srbiji.
Reagovanja

Ljiljana Habjanović Đurović, pisac
NE SME DA SE PREIMENUJE

Škola ne sme da dobije nikakav drugi naziv, a da smo pametan narod, imali bismo mnogo više škola koje bi nosile ime Svetog Save. I više bismo vodili računa o nasleđu koje nam je Sveti Sava ostavio.

Predrag Marković, istoričar
PRODAJEMO SE ZA SITNE DONACIJE

Interesantno je kako neke simbole lako prodajemo. Pustili smo da nam na Tašmajdanu podignu spomenik strašnom centralnoazijskom diktatoru, ili smo pustili da azerbejdžanski salon nikne usred Ministarstva spoljnih poslova, što verovatno Rusi ili Jermeni ne gledaju milo. Za sitne donacije skloni smo da pravimo prevelike simboličke ustupke.

Matija Bećković, akademik
NEK BUDE SINAN-PAŠA

Možda bi bilo prikladnije da se škole zove „Sinan-paša“!

Branko Radun, politički analitičar
GUBITAK DOSTOJANSTVA

Normalno je da se ime donatara označi nekom tablom, ali ne treba preterivati. Ovakvi slučajevi, ako ne postanu praksa, neće uticati na gubitak nacionalnog identiteta, ali utiču na gubitak dostojanstva.

Izvor: Kurir

Komentara: 0


#   Aleksandar Vučić   Sveti Sava     Novi Pazar   Sveti Sava OŠ   lokalna samouprava   Rastko Nemanjić   Matija Bećković   Emirati   Predrag Marković   Aida Ćorović   Šeik Kalifa bin Zajed el Nahjan     Meho Mahmutović   Abu Dabi
@avucic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima