Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ostaje bez kuće zbog katastarske greške?

rssBookmark and Share

Niš 03.03.2014. RTS

Nišlijka Milena Jovanović zabrinuta je da bi, zbog katastarske greške, mogla ostati bez kuće.
U Ministarstvu građevinarstva i urbanizma, čiju odluku čeka već četiri godine, kažu da ovakvih predmeta ima mnogo i da građani moraju biti strpljivi.

Ostaje bez kuće zbog katastarske greške?

Milena Jovanović kaže da je njen otac polovinu suterena, u kome ona živi, dobio kao nasleđe, a drugu polovinu su od strica otkupili na sudskoj licitaciji za 800.000 dinara. Međutim, posle stričeve smrti u ostavinskoj raspravi sud ceo objekat dodeljuje njegovim naslednicima.

Do greške je došlo spajanjem zemljišnih knjiga i katastra nepokretnosti. Tu se kuća porodice Jovanović nalazi na potuno drugoj parceli.

Prema nezvaničnim informacijama, pred Ministarstvom građevinarstva i urbanizma je oko 25.000 ovakvih predmeta. Resorni ministar predlaže građanima da i sami budu aktivniji, jer je situacija veoma komplikovana.

Dekan Pravnog fakulteta Miroslav Lazić kaže da je ovakvo stanje nedopustivo. On smatra da bi u ovim službama trebalo da radi mnogo više pravnika, a mnogo manje geodeta, kako bi se problemi brže rešavali.

Milena se nada da će ubrzo dobiti odluku Ministarstva. U suprotnom će morati u parnični postupak a, kako kaže, nelegalni vlasnik će u međuvremeni moći da proda njihovu imovinu.

 

Komentara: 0


#   Niš   sud   katastar   Milena Jovanović   Miroslav Lazić
@


 


[ Dodaj komentar ]