Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Petogodišnji Aleksa pronašao zlatnik

rssBookmark and Share

Niš 06.01.2020. Južna Srbija Info

Petogodišnji Aleksa Krstić iz Niša, koji je sa ocem Negovanom došao na Badnje veče u Svetosavski park bio je srećne ruke, i prvi pronašao zlatnik u parčetu česnice koju Gradska opština Medijana tradicionalno daruje građanima Niša uoči Božića, najvećeg pravoslavnog praznika.

Petogodišnji Aleksa pronašao zlatnik

-Nikada do sada nismo imali sreću. Predivan je osećaj biti jedan od srećnika ove badnje večeri, rekao je Negovan Krstić, koji sa porodicom živi u Rentgenovoj ulici u Nišu.

Česnicu je osveštao Njegovo Preosveštenstvo Vladika Niški Arsenije, poželevši građanima koji su se o badnje veče okupili pred Hramom cara Konstantina i carice Jelene, dobro zdravlje i pozdravivši ih sa „Mir Božiji -Hristos se rodi!. 

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić podseća da je podela česnice tradicija koju najveće niška opština održava sedam godina i da će  ona biti nastavljena, u duhu očuvanja pravoslavnih običaja. 

Gradska opština Medijana je tradicionalno lomljenje božićne česnice organizovala u porti Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene  u saradnji sa Niškom eparhijom, Mlinom „Stevanović“, Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“, Udruženjem „Aktilum“ i javnim preduzećima.U česnici prečnika dva metra, težine oko 100 kilograma stavljena su tri zlatna dukata, pa se očekuje da preostala dva takođe budu „pronađena“ i „prijavljena“. Građanima su deljeni badnjaci, ikone, suvo voće,čaj, a čitav događaj propraćen je vatrometom. 

 

 


#   Niš   Božić   Medijana gradska opština   Badnje veče   česnica   Vladika Arsenije   Nebojša Kocić
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima